Odgovornost

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) u fazi je prikupljanja informacija zbog korišćenja pojma “Kosovska Mitrovica” na računima za struju koje distribuira Elektrosever, a stručnjaci navode da bi ova kompanija zbog toga mogla da izgubi i licencu, piše Koha.

"Potpuno je normalno da regulator ima odgovornost. Ako se, ipak, krše principi i propisi energetskog regulatora i zakona i ustava zemlje, licencu treba oduzeti“, kaže poslanik PDK i predsjednik Komisije za privredu Ferat Shala.

S druge strane u Regulatornoj kancelariji za energetiku poručuju da detaljno istražuju ovaj slučaj.

"Nedavno je Regulatorna kancelarija za energetiku dobila informaciju da snabdjevač Elektrosever u računima za električnu energiju koji se distribuiraju potrošačima koristi neke od oznaka koje nisu u skladu sa zakonima koji se primjenjuju u Republici Kosovo. U vezi sa ovim, zatražili smo detaljne informacije od Elektrosevera. Trenutno čekamo zvanične informacije od Elektrosevera. RUE će, kada bude imao sve potrebne informacije, postupiti u skladu sa zakonskim odredbama na snazi“, navode iz RUE.

Srpska kompanija je licencirana na osnovu sporazuma o energetici između Kosova i Srbije.

Međutim, direktor KOSTT-a Evatar Zeqiri odbio je da odgovari na ovo pitanje.

Na isto pitanje i mogućim mjerama protiv Elektrosevera Koha nije dobila odgovor ni u Evropskoj uniji.

Poslanik PDK Ferat Shala kaže da krivicu snosi glavni kosovski pregovarač i potpredsednik vlade Besnik Bislimi koji je, kako ističe, ovaj problem izneo u Briselu.

“To definitivno znači da priznaje svoju odgovornost jer je on glavni pregovarač za sve teme koje su vođene i u ovom sektoru. Zabrinjava kada već na kraju mandata prihvati da je rezultat nula, ali izbjegava da se suoči sa istinom”, rekao je on.

Distribuciju računa na sjeveru počela je u februaru ove godine nakon što je u junu prethodne godine Elektrosever dobio dozvolu za rad.

Izvor: Kosovo Online/Koha