Izvještaj revizora

Revizorska služba Kosova utvrdila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne administracije – isplatilo 20 radnika iz srpske zajednice tokom cijele 2023. godine, a da se oni uopšte nisu pojavili na poslu. Vrijednost isplata ovih zaposlenih za 2023. godinu je bila ukupno 108.794 eura.

„Na osnovu odluke Vlade br.06/39 od 22.07.2015, bivši MAP, bio je obavezan da sistematizuje 20 zaposlenih u srpskoj zajednici kako bi ih integrisali u sistem Republike Kosovo. Ovi službenici nikada nisu radili za ministarstvo od potpisivanja akta o imenovanju“, navodi se u ovom izvještaju koji prenosi Kallxo.

Naglašeno je da je takva pojava prisutna godinama, iako se u izvještajima o reviziji kontinuirano godinama ističe da Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne administracije još nije uspelo da konkretizuje mjere u sistematizaciji, angažovanju i praćenju rada ove kategorije zaposlenih.

Isplate zarada u nedostatku kontinuiteta na radu nanose štetu budžetu ministarstva i u ovom slučaju ono treba da analizira nastalu situaciju, tako što će obezbjediti da se procjene sve mogućnosti za pronalaženje rješenja i preduzmu radnje koje su u skladu sa zakonskim zahtjevima.

Sa ovim nalazom službe za reviziju saglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne administracije.

Revizorska služba je u izvještaju istakla da je konačni budžet za plate i zarade tokom 2023. godine bio ukupno 118.561.739 eura. Od ove brojke, ova služba kaže da je tokom godine potrošeno 118.547.111 eura. Broj zaposlenih prema budžetu iznosio je 11.381 službenika, dok je na kraju godine njihov broj pao na 10.372.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne administracije dobilo je nemodifikovano mišljenje revizora, koje revizor daje kada su finansijski izvještaji u potpunosti usklađeni sa međunarodnim standardima.

Sa druge strane, ovo ministarstvo je u izveštaju za 2023. godinu dobilo sedam preporuka, od kojih su tri nove, tri ponovljene, a jedna djelimično ponovljena.

Primjenljivost ovih preporuka biće uključena u izveštaj za 2024. godinu, koji će biti objavljen u junu 2025. godine.

U izvještaju revizora za ovo ministarstvo za 2022. godinu bilo je ukupno pet preporuka, a do kraja procesa revizije za 2023. godinu implementirana je samo jedna, jedna je delimično realizovana, dok još tri preporuke nisu ni počele da se implementiraju.

Izvor: Kallxo/Kossev