Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Nezir Kraki rekao je za KTV da je politički dijalog Kosovo od nezavisne države pretvorio u državu sa otvorenim pitanjima.

Kraki je u emisiji "Konfront" rekao da je prelazak sa tehničkih na razgovore o normalizaciji odnosa koštao Kosovo zamrzavanjem procesa priznavanja.

"Razgovori koji su počeli tehnički 2011. postali su politički 2013. godine", kazao je Kraki i dodao da se do zamrzavanja došlo zatim sa svim sporazumima koji su u međuvremenu potpisani, ali i sa nekoliko predstavljanja Kosova u Savjetu bezbjednosti u UN, gdje su predstavnici Kosova rekli da razgovaraju sa Srbijom.

"Mi i dalje imamo otvorena pitanja, taj ciklus je, posebno nakon odluke MSP 2010. godine, bio svojevrsni ciklus dezorijentacije u pogledu priznavanja i vratio Kosovo iz legitimno nezavisne države koja traži priznanje u državu koja ima otvorena pitanja", naveo je.

Ukazuje da su i mnoge države koje su se kolebale po pitanju nezavisnosti riješile da sačekaju da vide šta će Kosovo i Srbija postići kroz dijalog i onda odlučiti.

"To je koštalo Kosovo zamrzavanjem procesa priznavanja, čekajući nešto novo što će izaći iz dijaloga", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore