Narod pati!

Opozicione parlamentarne stranke na Kosovu smatraju da je ukidanje kaznenih mjera koje je EU uvela prije godinu dana Kosovu na državama članicama Unije, dok iz vladajuće stranke, Samoopredjeljenja, navode da će se o tom pitanju razgovarati na prvom sastanku sa novim predstavnicima EU, prenosi Teve 1.

Zamjenica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu kaže da su već mnogo puta naglasili da mjere ne utiču na institucije Kosova, već da najviše štete građanima Kosova i njihovom blagostanju jer postoje hiljade fondova iz Evropske unije koji su suspendovani i ne ulaze u kapitalne projekte na Kosovu.

"Sada ostaje na državama članicama EU, čak i nakon promjena koje se očekuju u Evropskoj uniji, moraju da vide kakvo je raspoloženje zemalja članica EU za glasanje", rekla je Deliu.

Istog je mišljenja i Demokratski savez Kosova.

"Ovo je trebalo da se desi ranije, ovo ne zavisi samo od Borrella, znate da ima 27 zemalja Evropske unije gdje se mora glasati, ali vlada mora više da radi da sankcije budu uvedene Srbiji, a ne Kosovu, jer znate šta se desilo 24. septembra, a oni nemaju sankcije", rekla je poslanica Rezarta Krasniqi.

Time Kadrijaj iz Alijanse za budućnost Kosova postupke vlasti naziva nepromišljenim.

"Nepromišljenim postupcima ove vlasti uvedene su nam sankcije, a sada da se vratimo u situaciju u kojoj smo bili. To su promašene politike ove vlade u odnosu na spoljnu politiku, mi nemamo priznanje, nemamo članstvo", rekao je Kadrijaj.

Međutim, poslanik iz redova Samoopredjeljenja Driton Hiseni demantuje te optužbe opozicije jer, prema njegovim riječima, vlada i poslanici čekaju dolazak novih predstavnika EU da bi razgovarali o ovom pitanju.

"Biće neophodno od prvih sastanaka koje ćemo imati sa predstavnicima EU, posebno sa zvaničnicima koji su stupili na svoje pozicije od jula pa nadalje, da damo sve od sebe da ih sve ubedimo za pristup Kosovu, za evropski vrijednosti koje prihvatamo, jer smo posvećeni da guramo napred što je više moguće i u tom pravcu Kosovo treba da ima zdrave odnose sa EU, ali isto tako, EU treba da ima pristup koji je Kosovu potreban", rekao je Hiseni.

Izvor: Kosovo online/Teve 1