Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci u intervjuu za Albanian post izjavio je da se Kosovske bezbjednosne snage kontinuirano pripremaju i obučavaju za slučaj bilo kakvog napada iz inostranstva, eventualno od strane grupa koje, kako kaže, finansira Srbija, ali da je Vlada svijesna i poštuje činjenicu da Kfor, kao međunarodna vojna sila, ima mandat da održava mir na Kosovu.

"Kosovske bezbjednosne snage, kao profesionalne, multietničke i interoperabilne snage sa Natoom, imaju među svoja tri ključna zadatka zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. U tom pogledu priprema se i obuka i oprema za izvođenje borbenih dejstava za odbranu teritorije", rekao je Maqedonci.

Komentarišući navode da se "grupa Srba sprema u Srbiji za teroristički napad na Kosovo", Maqedonci kaže da su direktor Policije Kosova i drugi zvaničnici i ranije isticali činjenicu da različite grupe sastavljene od pojedinaca koji su učestvovali u napadu 24. septembra i dalje ostaju organizovane i "slobodno i nekažnjeno kruže unutar teritorije Srbije".

"Ovi nekažnjeni pojedinci i grupe i dalje predstavljaju opasnost ne samo za bezbjednost Kosova već i za stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana", kazao je on.

Dodaje da Vlada Kosova, Ministarstvo odbrane i snage bezbjednosti u potpunosti poštuju mandat Kfora, kao međunarodne vojne snage za održavanje mira i bezbjednosti.

"Blisko sarađujemo sa Kforom kako bismo obezbjedili kapacitete KBS-a u sprovođenju svoje misije", naveo je Maqedonci.

Ukazao je i da je slučaj nabavke sistema raketa "Javelin" već prošao i odobren u svim institucijama kroz koje se mora proći u SAD. Proces obezbjeđenja protivtenkovskog raketnog sistema "Javelin" je u toku, a Ministarstvo odbrane je prihvatilo ponudu i već izvršilo prvu ratu plaćanja.

U budućnosti će se, dodaje Maqedonci, razgovarati o određivanju perioda isporuke tog sistema Kosovu.

"Što se tiče bespilotne letjelice 'Bayraktar TB2', KSB je formirao jedinicu za bespilotne vazdušne sisteme u okviru svoje strukture, koja se na osnovu planova, testira, obučava i upravlja TB2 letjelicama u zavisnosti od planova i potreba", dodaje.

Ministar je u maju najavio da će Kosovo biti domaćin vježbe "Defender Europe 25", a za Albanian post potvrdio je da oficiri za planiranje KBS-a učestvuju u svim aktivnostima planiranja te vježbe koju organizuje i vodi američka vojska za Evropu i Afriku.

"Dakle, naša zemlja i Kosovske bezbjednosne snage biće dio vježbe 'Defender Europe 25'. Otkazivanje aktivnosti pod nazivom 'Dan uvaženih posjetilaca' onemogućilo je da se javnosti predstave aktivnosti KBS-a koje su sprovedene tokom vježbe 'Defender Europe 23', ali ni na koji način nije štetilo postizanju ciljeva KBS-a u okviru te vježbe. Tokom vježbe 'Defender Europe 23', KBS je sproveo sve planirane aktivnosti obuke i potvrdio pješadijske kapacitete svog prvog puka", kazao je Maqedonci.

Komentarišući to što se premijer Albin Kurti više puta protivio sporazumu sa Natoom jer izostaje prisustvo KBS-a na sjeveru, Maqedonci kaže da obaveza Vlade iz 2013. godine nije dogovor da se trupe KBS-a ne šalju na sjever, već je to opredjeljenje za prethodnu koordinaciju sa Kforom za bilo koju aktivnost KBS-a u četiri sjeverne opštine.

"Uprkos činjenici da se možda ne slažemo, i premijer i ja i sve strukture u okviru Ministarstva odbrane i KBS odlučni smo da poštujemo tu posvećenost institucija Kosova. U odgovarajućem trenutku u sinhronizaciji sa Natoom, vjerujem da će se razgovarati o tome da li postoji potreba da se nastavi validnost ove obaveze", dodaje on.

Na pitanje o parlamentarnim izborima i da li će ući u trku za poslanika ili namjerava da zauzme neku od ključnih pozicija u Vladi, Maqedonci kaže da mu je trenutno glavni fokus pravac odbrane kao zadatak koji mu je povjerio premijer Kurti.

"Ovaj zadatak, posebno u krhkoj bezbjednosnoj situaciji u kojoj se nalazi Kosovo, region, naš kontinent i svijet uopšte, zahtjeva pažnju, fokus i posvećenost, stoga je moja energija trenutno usmjerena ka odgovornom vršenju dužnosti ministar odbrane", kazao je Maqedonci dodajući da je on ministar u vladi koju vodi Pokret Samoopredjeljenje i prati politiku vlade u oblasti odbrane.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post