Politički analitičar

Politički analitičar Dritero Arifi smatra da su zahtjevi Sjedinjenih Američkih Država prema Kosovu usmjereni na ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz procesa dijaloga, kako bi se ubrzalo članstvo Kosova u Evropskoj uniji, piše Ekonomija onlajn.

Arifi je naglasio da Kosovo i Srbija treba idu naprijed u primjeni sporazuma.

"Obaveze koje su Kosovo i Srbija preuzele u procesu dijaloga postale su zakonske obaveze iz Evropske unije. Tako to vide i SAD. Sada je to zakonska obaveza svake zemlje, ali je Srbiji ranije u Savjetu ministara odobreno da svi sporazumi potpisani ili obećani u Briselu moraju da se primjenjuju ako Srbija želi da ide ka EU. Isto će važiti i za Kosovo, kao što su naglasili iz EU, biće stvorena posebna grupa da uradi isto. Nema druge opcije osim sprovođenja sporazuma", izjavio je Arifi.

On je ponovio da su iz SAD poručili Kosovu da će joj pomoći da ubrza procese članstva Kosova u mnogim mehanizmima zapadnog svijeta, ako bez pogovora sprovede sporazume. Uprkos tome, Vlada Kosova ne želi da razumije ili ne razumije da kompromisi znače saradnju.

"Saradnja podrazumijeva da ako nešto date u smislu tog kompromisa, dobijete mnogo zauzvrat. Dakle, suština je da se dobije više, a najveći dobitak je brže učlanjenje u međunarodne organizacije. U suprotnom, možemo da ostanemo izolovani kao što smo trenutno i da budemo srećni što smo nezavisni", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ako Kosovo sprovodi sporazume na koje se obavezalo, SAD i EU će ubrzati procese članstva u EU, a posebno u Nato.

"To znači da sporazume treba sprovoditi jednostrano, a ne sekvencijalno. Ono što EU poručuje, jeste da zemlja koja brže sprovodi sporazume treba da ide napred ka EU integracijama. U ovom slučaju, Kosovo ima još jednu brigu, jer želi da ubrza svoje članstvo u Nato. Ako kažemo da koordinisano sarađujemo i ostvarujemo neke ciljeve, onda sam uvjeren da će naši partneri, SAD i EU, ubrzati neke procese, posebno u Natou", zaključio je analitičar.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online