Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci tvrdi da izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da bespilotne letjelice „Bayraktar” osmatraju vojne baze Srbije nisu istinite i da se ovi dronovi koriste za djelovanje unutar Kosova, prenosi Reporteri.

Maqedonci tvrdi da Kosovske bezbjednosne snage koriste dronove „Bayraktar” za testiranje i kako bi osigurali bezbjednost za sve građane Kosova.

„Apsolutno, ova izjava predsjednika Vučića je netačna. Kapacitet Kosovskih bezbjednosnih snaga je usmjeren na izgradnju elemenata za zaštitu teritorije i suvereniteta naše zemlje. U ovom aspektu, bespilotne letjelice 'Bayraktar' kao dio sistema naoružanja, inventara KSB-a, su sastavni dio operativnih jedinica KBS-a i mi u okviru KBS-a imamo jedinicu bespilotnih vazdušnih sistema koja djeluje sa `Bayraktarom` bespilotnim letjelicama i normalno njihovo djelovanje se odvija na teritoriji Republike Kosovo, bez cilja da posmatraju bilo koju susjednu državu i bez cilja da naruše vazdušni prostor bilo koje zemlje. Obično, na osnovu plana operacije, ovi dronovi uvijek lete nebom Kosova sa ciljem da budu testirani, da operišu sa njima kako bi osmatrali teren u Republici Kosovo“, rekao je Maqedonci.

On tvrdi da takođe postoji opasnost od napada na Kosovo sve dok se Srbija, kako je rekao, ne ogradi od akcije u Banjskoj i ne preduzme mjere za grupu koja je to počinila.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri