Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Fidan Ukaj izjavio je da su prvi put u istoriji odnosi SAD i Kosova „povređeni“, kao rezultat ponašanja premijera Albina Kurtija prema saveznicima, prenosi Front onlajn.

„Ambasador Hovenier je bio jasan, prvi put je rekao da su odnosi između SAD i Kosova `povređeni`. Ova šteta u odnosima je nastala za vrijeme Kurtijeve vlade i nastala je kao posljedica neposlušnosti premijera prema predlozima našeg saveznika, SAD. Prvi put od rata, poslije rata, proglašenja nezavisnosti, narušeni su odnosi sa SAD“, rekao je on.

Ukaj smatra da će do poboljšanja odnosa doći tek nakon smjene Vlade.

„Izgleda da SAD i dalje gaje ljutnju prema premijeru ove vlade. Mislim da do prilagođavanja odnosa može doći tek odlaskom premijera iz vlade”, naglasio je on.

Narušeni odnosi sa SAD doneli su kao posljedicu, ističe Ukaj, nečlanstvo Kosova u Savjetu Evrope, a takođe imaju uticaja i na članstva u međunarodnim organizacijama.

„Ovi izvještaji su uticali na procese na Kosovu. Kada smo svi pomislili da je članstvo Kosova u Savjetu Evrope sigurno, ispostavilo se da nije tako. Tako da je povreda ovih odnosa takođe stagnirala put Kosova ka međunarodnim organizacijama, i kako se čini, njihovim neprilagođenošću sa SAD, Kosovo je sabotiralo njegov put“, rekao je Ukaj.
 
Izvor: Kosovo Online/Front Online