Srbija glavna prepreka

Analitičar Savjeta za politiku demokratizacije u Briselu Tobi Vogel za zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine krivi sve tri strane, naglašavajući ipak da glavna prepreka dolazi iz Srbije, koja "ne želi normalizaciju, jer ima koristi od postojećeg stanja nesigurnosti".

Vogel smatra da ni Kosovo nije zainteresovano za proces dijaloga. Što se tiče EU, on navodi da je Brisel godinama loše vodio proces dijaloga.

"Dijalog nije bio uspješan dugi niz godina, jer se fokus pomjerio sa postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji na upravljanje krizama. Događaji u maju, kao i napad u septembru, trebalo je da budu poziv na buđenje u EU za promjenu pristupa dijalogu. Srbija je i poslije Banjske nastavila da se ne suočava sa pritiscima, bar ne javno iz EU, dok su kaznene mjere uvedene zbog tenzija na sjeveru i dalje na snazi protiv Kosova", naveo je on.

Vogel prošlogodišnji dogovor iz Brisela i Ohrida ne kvalifikuje kao sporazum, jer je, kako kaže, u pismu Brnabić Srbija priznala da neće pristati na ono što je za nju nemoguće. 

Iz EU su 1. jula rekli da bi "logična posljedica normalizacije bilo priznanje". Ovakav stav EU, za Vogela, predstavlja signal da je blok "prihvatio da dijalog ne daje rezultate".

Vogel uslove koje je postavio Kurti smatra razumnim i smatra ih principima, ali kaže da je trebalo da ih objavi prije nego što je otuputovao u Brisel.