Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri kaže za Front onlajn da SAD imaju dobre odnose sa narodom Kosova, ali ne i sa aktuelnom Vladom Kosova za koje kaže da su uslovljeni.

"Odnosi Kosova sa EU i SAD su već neko vrijeme, nažalost, uslovljeni. U principu, SAD imaju dobre odnose sa našim narodom, ali ne i sa aktuelnom Vladom, tako da SAD nastavljaju da poštuju narod, časno i tretiraju nezavisnost Kosova kao nepovratnu i jedinstvenu. Dok su odnosi sa Vladom uslovni", rekao je Haziri.

Dodaje da ne može biti kolebanja u odnosima dve zemlje u zavisnosti od pristupa premijera danas, jer oni ne zavise od političara.

"Odnosi sa SAD ne zavise od političara, a procesi, napredak i dostignuća koja čekaju sa partnerima mnogo zavise. Ali postojanje Kosova, njegova nezavisnost i danas su zagarantovani zahvaljujući SAD", rekao je.

Haziri kaže da su takvi odnosi sa SAD nastali kao rezultat nedržanja date riječi, nesprovođenja međunarodnih obaveza, nepoštovanja obaveza koje Kosovo ima prema svojim partnerima.

"Kurti je izgradio ove uslovne odnose kao rezultat nedržanja svoje riječi, nesprovođenja međunarodnih obaveza, nepoštovanja obaveza koje Kosovo ima prema svojim partnerima, nedostatka povjerenja koje je Kurti izazvao. SAD su bile garant u procesima na Kosovu, gdje su se naši snovi pretvorili u stvarnost", rekao je Haziri.

Dodao je da je Kurti jedini koji je doneo uslovne izvještaje u vezi sa Amerikom.

"On je jedini premijer koji je izgradio ograničene odnose", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo online/Front online