Zakonska mogućnost

Sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Fatmir Haxholli, nakon što je MUP Srbije uhapsio još jednog građanina Kosova osumnjičenog za ratne zločine, ocjenio je da se ne treba nadati da će Srbija "prestati da bude protiv građana Kosova" i izneo prijedloge šta je potrebno učiniti "kako bi se obezbjedila njihova sigurnost".

Haxholli je na Facebooku naveo da je potrebno procjeniti zakonsku mogućnost od strane institucija koje donose odluke o boravku i tranzitu za neke kategorije, kao što su pripadnici policije, snaga sigurnosti, veterani, predstavnici političkog nivoa, te srednji i visoki rukovodioci i drugi.

Izuzetak od toga, kako kaže, može biti učešće po pozivu ili prethodnom odobrenju na regionalnim ili međunarodnim forumima, gdje je Srbija domaćin i gdje "nivo međunarodnih garancija sprečava maltretiranje".

"Pravna norma, gdje bi se akcenat stavio na izbjegavanje izlaganja i na sigurnost informacija/službene tajne, mogla bi biti jedan od kriterijuma sadržaja pravnog akta na nivou zemlje", navodi.

Kao drugi prijedlog Haxholli navodi da je potrebno predvideti mogućnost elektronskih obavještenja za građane Kosova.

"Na graničnim prijelazima treba naglasiti da im izlazak iz Republike Kosovo na susjednu teritoriju ne pruža potpunu/adekvatnu fizičku i pravnu sigurnost", dodaje on.

Potrebno je, prema Haxholliiju, procjeniti potrebu za osmišljavanjem i vođenjem redovnih kampanja podizanja svijesti lokalne publike i dijaspore, kako bi se izbjegle situacije izlaganja njihove sigurnosti i sigurnosti njihovih porodica.

"Pronaći mogućnost izgradnje partnerstva sa privrednim subjektima, kako bi se oni podstakli da koriste druge rute ka evropskim zemljama i obrnuto, kako bi izbjegli tranzit kroz Srbiju", kaže Haxholli kao četvrti prijedlog.

I za peti prijedlog, Haxholli navodi da bi za sve prethodne prijedloge trebalo da postoji praksa evaluacije i izvođenja periodičnih, institucionalnih zaključaka.

"Smatram da bi preduzimanje konkretnih radnji u upravljanju izloženošću naših sugrađana i drugih institucionalnih kategorija bilo u interesu degradacije destruktivnog pristupa koji je godinama osmišljavala i sprovodila Srbija", navodi Haxholli.

Izvor: Kosovo Online