Kurti

Zamjenica lidera Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi, smatra da je premijer Albin Kurti "propao u dijalogu", jer je, prema njenim riječima, pregovaranjem o unutrašnjim pitanjima naneo štetu Kosovu, zbog čega je Kosovo u poziciji da pred sobom ima nove uslove, piše Gazeta blic.

Krasniqi kaže da od sada više ne očekuje ništa od dijaloga.

"Albin Kurti nije uspeo u procesu dijaloga, pregovarao je o unutrašnjim pitanjima i naneo je štetu Kosovu, prihvatajući loš sporazum koji narušava suverenitet zemlje“, rekla je ona.

Kako je dodala, EU je svaki potez Kosova u spoljnoj politici uslovila napretkom u dijalogu.

"I dalje smo pod kaznenim mjerama EU, svaki proces Kosova u spoljnoj politici povezuje se sa dijalogom i njima uslovljava. Propali smo u Savjetu Evrope, upravo zato što je EU za Kosovo uvela nove uslove, a prije toga smo se pridružili desetinama važnih međunarodnih organizacija bez ikakvih uslova“, dodaje Krasniqi.

Dodaje da su posljednji sastanak glavnih pregovarača i slanje Besnika Bislimija u Brisel pomogli Kurtiju da izbjegne odgovornost.

"Ohridski sporazum je štetan, a od njega ne možemo da pobjegnemo. Postao je obavezan za Kosovo, teško da tu može nešto da se promjeni. Zbog uslova koje je postavio, Kurti je odbio da se sastane sa Vučićem u Briselu. Te uslove je trebalo postaviti sa Kosova, a ne odlaskom u Brisel. U Briselu smo, pak, sinoć videli da je Kurti Besnika Bislimija poslao na dijalog, pokušavajući da pobjegne od odgovornosti koju ima”, istakla je Krasniqi.

Krasniqi kaže da je štetu koju Kurti nanosi Kosovu teško popraviti, budući da Kurti koristi dijalog samo za predizbornu kampanju.

"Srbija je izvršila teroristički napad na Kosovu i nikakva kaznena mjera za to nije dovoljna. Uostalom, mora da postoji epilog tog slučaja i da se koordinira sa kosovskim agencijama. Kurti i Besnik Bislimi treba da dođu u Skupštinu da iznesu o čemu razgovaraju sa Srbijom. Kakav dijalog, od dijaloga za priznanje, došli smo do dijaloga koji je uslov za Kosovo. Kurti koristi samo dijalog za kampanju, propao je u unutrašnjem upravljanju, u svim oblastima. On sada koristi dijalog da pomeri fokus svojih neuspjeha“, zaključila je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic