Bivši poslanik VV

Bivši poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Afrim Kasolli ocjenio je da je proces dijaloga u „ćorsokaku“ zbog političkih kalkulacija premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučić, dok politički analitičar Blerim Qanaj ističe da blokada dijaloga odgovara trenutnoj vlasti na Kosovu i da je Kosovo upalo u „Vučićevu zamku“, prenosi Albanian post.

Kasolli smatra da lideri Kosova i Srbije vjerovatno čekaju „eventualne geopolitičke promjene” koje bi mogle biti povoljnije za njih.

„Izbori u Americi, izbor novih struktura Evropske unije ili tvrdnje Vlade Kosova da jednom od ’neizgovorenih’ preduslova za punu primjenu sporazuma mora da prethodi oslobođenje Srba Kosova, posebno onih na sjeveru, od Beograda, do unutrašnjih izbornih razloga...“, nabraja on.

Kosovski diplomata Avni Arifi ističe da je sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića, bio jedan od najbesmislenijih sastanaka u procesu dijaloga, koji, kako ističe, nikome nije bio potreban.

On smatra da je posle sastanka Kurtija i Vučića veća šansa da trio Bislimi-Lajčak-Petković otkriju lijek protiv raka, nego da napreduju u dijalogu.

Politički analitičar Blerim Qanaj smatra da ćorsokak u dijalogu s jedne strane i nedavne akcije Vlade Kosova bez koordinacije sa saveznicima s druge strane, odgovaraju samo stranci na vlasti - Pokretu Samoopredjeljenje.

„Ovim akcijama u izbornoj godini u kojoj se nalazimo, stranka na vlasti ima koristi zbog dodirivanja nacionalnog sentimenta, ali Kosovo mnogo gubi. Dakle, svijesno ili nesvjesno, Kosovo je upalo u Vučićevu zamku“, rekao je Qanaj.
 
Izvor: Kosovo Online/Albanian post