Neformalni rok...

Profesor Seb Bytyqi rekao je da je neformalni rok za plan implementacije sporazuma postignutih u Briselu između Kosova i Srbije može biti novembar, piše Teve1.

On je naveo da se to očekuje zbog činjenice da u SAD postoji mogućnost povratka na vlast Donalda Trumpa, koji je poznat po proruskoj politici koja može štetiti bezbjednosti Evrope i Zapadnog Balkana.

“Evropi se žuri zbog američkih izbora, a postoji i neki neformalni rok da se preduzmu neki koraci prije izbora jer bi povratak Trumpa na čelo SAD moglo ugroziti bezbjednost u Evropi, ali i na Zapadnom Balkanu, jer je on proruski orijentisan“, rekao je Bytyqi.

Dodao je da bi Kosovu odgovarao plan implementacije, jer bi mu olakšao put u Savjet Evrope.

„Kosovu odgovara da ima plan implementacije koji pojašnjava šta svaka strana treba da uradi i kada. Plan implementacije bi olakšao članstvo Kosova u Savjetu Evrope, kao što je slanje nacrta statuta Ustavnom sudu“, rekao je on.

Bytyqi je ocjenio da je dosadašnji pristup dijalogu propao i da "slabe prijetnje" nisu dale efekte.

On je rekao da treba suspendovati status Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU i prihvatiti kandidaturu Kosova.

„Da bi se izjednačili uslovi, status kandidata Srbije za članstvo u EU treba suspendovati jer odbija da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, stalno krši sporazume sa Kosovom i sada je država koja sponzoriše terorizam. Treba prihvatiti kandidaturu Kosova, priznati status kandidata, omogućiti Kosovu pristup fondovima EU kojima Srbija ima pristup“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Teve1