Najgora situacija od kad je Kurti na vlasti

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Naim Jakaj, komentarišući to što je u prvoj polovini ove godine vlada realizovala samo 15 odsto zakonodavne agende, kazao je da situacija nije zadovoljavajuća, te da je zapravo na najnižem nivou od kada je premijer Albin Kurti preuzeo vlast po drugi put, prenosi RTK.

"Od februara 2021. godine, u svakom šestomjesečnom periodu, procenat je bio 42 ili 52 odsto. Zatim je pao na 48, 42, 38. Ali nikada nije prešao 50 odsto. U međuvremenu, za prvih šest mjeseci ove godine, Vlada nije usvojila više od 15 odsto nacrta zakona koje je planirala", rekao je Jakaj.

Dodao je da se planovi za usvajanje nacrta zakona ne poklapaju sa stvarnim stanjem.

U izvještaju se navodi i da je vlada prema zakonodavnom programu planirala da do juna usvoji 52 nacrta zakona, ali je usvojila - samo osam, odnosno 15 odsto od plana.

Vlada je u tom periodu usvojila i 10 međunarodnih sporazuma koji nisu bili predviđeni za usvajanje u zakonodavnom programu.

S druge strane, Vlada je pokazala brzinu u usvajanju dva nacrta zakona: jednog planiranog za septembar i usvojenog u junu - Nacrt zakona o finansiranju vodoprivrede i drugog planiranog za decembar i usvojenog u aprilu 2024. - Prijedlog zakona o državnoj maturi.

Izvor: Kosovo online/RTK