Građani trpe gubitke

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini tvrdi da je dijalog u moratorijumu zbog uslova koji je premijer Albin Kurti postavio, a koje, kako ističe, Srbija neće ispuniti. On je takođe za Kosovo onlajn ocjenio da ne misli da će problem između Kosova i Srbije biti riješen u skorije vrijeme.

„Dijalog Kosova i Srbija i dalje je po našim procjenama u moratorijumu zbog toga što je premijer Kurti zatražio od Srbije tri uslova, a Srbija sigurno neće ispuniti to. I ako čvrsto ostaju ta tri Kurtijeva uslova, prema mom mišljenju, dijalog sa Srbijom će biti dugoročno u moratorijumu“, rekao je Shahini.

On ističe da je mnogo faktora koji će uticati na dijalog, i podsjeća da kreće ljetnja pauza.

„Takođe, u Evropskoj uniji su bili izbori pa dok se imenuju drugi emisari, zatim Amerika ide u izbornu kampanju, pa neće biti ničega, a nakon toga ćemo i mi ući u izborni proces. Tako da, meni ne izgleda da će brzo biti riješen problem Kosova i Srbije“, rekao je Shahini.

On je podsjetio i na zabrane koje je Vlada Kosova uvela, a koje najviše pogađaju srpski narod.

„Imamo problem, srpski građani nemaju svoje proizvode ovdje, i dalje je zabrana za gotove proizvode. I dalje imaju problem sa dinarom, nema ni tu nikakvog rješenja još uvijek“, rekao je Shahini.

Problem je i u tome, kako ističe, što građani na Kosovu, i u Srbije, ne gledaju jedni na druge prijateljski, što kako ističe, nije slučaj sa drugim narodima u regionu.

„Ne gledaju se recimo kao što mi gledamo na Makedonce ili Crnogroce, ili Srbi sa ostalima, nego gledamo da međusobno imamo neriješene stvari, a tako i političari naši nemaju kao prioritet rješenje problema između Kosova i Srbije, koji bi moralo da se riješi. Njemačka i Francuska su ratovale, imali su nekoliko stotine mrtvih ljudi, sada imaju najveći trgovinski uvoz i izvoz međusobno. A takođe i mi smo preprošle godine imali 370 miliona uvoz robe iz Srbije, a prošle godine manje od 200 miliona. To znači da u ovom pravcu svi gube, nema pobjednika, a samo građani trpe gubitke“, zaključio je on.
 
Izvor: Kosovo Online