Kosovo-Srbija

Politički analitičar Arton Demhasaj kaže za Kosovo Onlin eda Ursula Von der Leyen, kojoj treba da se ozvaniči i drugi mandat na čelu Evropske komisije, poznaje proces dijaloga Srbije i Kosova i da u svom drugom mandatu može da postigne da se dijalog završi.

"To bi za Kosovo značilo da više ne treba da troši energiju u dijalogu sa Srbijom, već da se bavi unutrašnjim problemima koje ima, vezanim za obrazovanje, zdravstvo i slično. Vjerujem da će ovo biti posljednja šansa da EU sebi pokaže da dijalog između Kosova i Srbije mora da se okonča što prije kako bi obje zemlje mogle da se kreću ka EU", kaže Demhasaj.

Prema njegovoj ocijeni, dijalog će morati da se završi međusobnim priznanjem, a da bi postale članice Unije, Srbija i Kosovo, dodaje, treba da ispune uslove definisane sporazumima koje imaju sa EU.

"Ako Kosovo i Srbija ne budu u EU, neće biti mirni ni Balkan ni EU. EU je trenutno u fazi u kojoj odbija da se širi zbog unutrašnje krize i mislim da bi novi mandatari u Evropskoj komisiji trebalo da budu jasni prema Zapadnom Balkanu u pogledu spoljne politike prema njemu, u smislu da treba da postane deo EU, ali da svakako prvo ispoštuje uslove koje je EU postavila za članstvo", navodi Demhasaj.