Poslovanje s gubitkom

Prihodi centralnih javnih preduzeća, uključujući subvencije Vlade Kosova, manji su u odnosu na 2022. godinu za 122 miliona eura.

Prema podacima objavljenim u okviru projekta "Podrška civilnom društvu za povećanje javnog nadzora i odgovornosti javnih institucija Kosova“, utvrđeno je da su javna preduzeća imala više od 100 miliona manje prihoda nego 2022. godine.

"Prihodi koje su ostvarila javna preduzeća, uključujući i subvencije vlade tokom 2023. godine bili su 342 miliona eura, što je oko 122 miliona eura manje u odnosu na prethodnu godinu. Smanjenje je uglavnom posljedica nižih prihoda KEK-a u odnosu na 2022. godinu, za 114 miliona eura manje, usljed značajnog pada cijena energije na međunarodnim tržištima i smanjenja proizvodnje u proizvodnim jedinicama B1/B2.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je 21. februara izjavila da javna preduzeća posluju sa gubitkom.

"Infrakos takođe posluje sa gubitkom. Dok je kompanija Ibar Lepenac završila godinu sa profitom. Kompanija Trepča takođe posluje sa gubitkom, ali pratimo situaciju“, rekla je Rizvanolli.

Javna preduzeća su kritična komponenta privrede i društva. Njihova uloga u pružanju javnih usluga, otvaranju radnih mjesta, ekonomskom razvoju i socijalnoj stabilnosti je od suštinskog značaja za održivi razvoj i prosperitet Kosova.