Saobraćajna pravila

Policija Kosova objavila je listu pravila i savjeta namenjenih vlasnicima električnih trotineta za korišćenja ovih uređaja na putevima.

Jedno od pravila nalaže da dijete mlađe od 16 godina ne smije da upravlja električnim trotinetom na javnim putevima, te da je riječ o prekršaju za koji je propisana novčana kazna.

Oni koji upravljaju električnim trotinetima u obavezi su da poštuju sva saobraćajna pravila, uključujući putnu signalizaciju i semafore.

Policija savjetuje građane da provjere uređaj prije korišćenja – bateriju, kočnice, da li je u dobrom stanju, da li rade svjetla.

"Korisnik električnog trotineta tokom vožnje mora da koristi biciklističku traku ili zajedničku stazu za bicikle i pješake. Kada putujete u zakrčenim područjima punim pješaka, usporite i vodite računa da ne ugrozite druge. Takođe je zabranjeno kretanje pored drugog vozila“, naveli su.

Pozvali su vozače da ne koriste električne uređaje tokom vožnje, te naznačili da samo jedna osoba može da upravlja, odnosno bude na trotinetu.

"Korišćenje trotineta od strane više osoba istovremeno je opasno i protivzakonito“, poručuju iz Policije Kosova.

Ujedno savjetuju vozačima da parkiraju trotinete na mjestima na kojima ne blokiraju trotoare ili ulaze u zgrade.