Ništa neočekivano...

Direktor Instituta za politiku „Musine Kokallari“ Visar Imeri ocjenio je za Kosovo onlajn nakon jučerašnje runde dijaloga u Briselu da se nije desilo ništa neočekivano, a da su uslovi koje je premijer Albin Kurti postavio prošle nedjelje taktika Kosova za koju nije siguran da će uroditi plodom, jer kako ističe, srpska strana nije spremna za ispunjenje istih.

„Ništa neočekivano se nije desilo, čuli smo iste priče kao i do sada, da se sastajemo, pričamo, da svaka strana drži svoju poziciju, a nema nikakvog progresa. To što je gospodin Lajčak rekao, da su se saglasili u narednim koracima, to je bilo za mene čudno, jer to nije rekao ni Petković iz Srbije, a ni Bislimi sa Kosova. Što znači da, ili oni ne žele da pričaju o tome, ili da je Lajčak veoma optimističan, da radi svoj posao. Do sada nismo videli nekakve dobre i važne rezultate i korake u tom smjeru“, rekao je Imeri.

Ono što se dešava u dijalogu, isitče on, viđeno je nakon što je trebalo da se Kurti i Vučić sretnu u Briselu, ali nisu. Prema njegovim riječima, to je pokazatelj da je dijalog trenutno mrtav.

„Stalno pričamo o sporazumu koji treba da se implementira, ali neće da se implementira. Izgleda da nijedna strana nije saglasna da započne proces implementiranja tog sporazuma“, rekao je on.

On je istakao da Zajednica srpskih opština jeste jedna od odgovornosti koju Kosovo ima, ali da Kosovo neće da uradi ništa u tom smeru, dok, kako je rekao, ne dobije neke garancija da će srpska strana implementirati svoj deo dogovora.

„Mislim da je pismo koje je slala bivša premijerka Brnabić postavilo velike probleme u procesu dijaloga. Ne može jedna strana da kaže da je saglasna sa sporazumom, ali neće sprovesti tačku 24 i slično, ako se slažeš sa sporazumom znači da se slažeš sa cijelim tekstom, a ne samo sa nekim dijelom. Mislim da je najveći problem to što Vlada Kosova, premijer Kurti i zamjenik premijera Bislimi, stalno govore da oni to očekuju i traže neke garancije da će i Srbija da sprovede svoju stranu sporazuma i onda će kosovska strana takođe napraviti korake u tom smeru, mislim da je to bilo prošle godine i imamo isti problem sada“, rekao je on.

Takođe, ističe da su, kada su u pitanju uslovi koje je Kurti postavio, dve od tri tačke, vezane za garancije da će Srbija sprovesti dogovoreno.

„Da će da sprovedu defakto priznanje Republike Kosovo, ali treća tačka je veoma ozbiljna. Mislim da kosovska strana ima pravo da traži da se Milan Radoičića, koji je bio glavni u organizovanju napada u Banjskoj, suoči sa pravdom, i ako to neće Srbija da uradi, on treba da dođe na Kosovo i suoči se sa kosovskim sudom“, rekao je Imeri.

Ukoliko se kosovska strana bude držala ovih uslova, Imeri je mišljenja da neće doći do napretka u dijalogu u narednom periodu, jer kako ističe, ne vidi spremnost srpske strane da uradi nešto u ispunjenju istih.

Odlazak Bislimija na razgovor sa srpskom stranom, Imeri donekle vidi kao licemerje.

„Ako je stav kosovske strane sada da nema dijaloga i nema implementiranja sporazuma bez tih uslova, onda zašto ide? Ako Kurit neće da se sastanke sa predsjednikom Srbije Vučićem, onda zbog čega Bislimi treba da se sastane sa Petkovićem? To nema smisla. Mislim da svaka strana, i kosovska i srpska, svaka vlada, pokušava da u procesu dijaloga ima strategiju i neke taktike. Ja mislim da se Vlada Kosova u ovom slučaju ponaša taktički, nećemo da prekinemo dijalog, ali postavićemo uslove u dijalogu i da vidimo šta će da se desi“, rekao je on.

Imeri je ubeđen da neće biti velikih koraka napred u dijalogu dok se ne formira nova Komisija u Evropskoj uniji i na završe izbori u SAD.

„Imamo sada izbore u Velikoj Britaniji, završen je prvi krug izbora u Francuskoj, čekaćemo drugi krug da vdimo ko će formirati Vladu tamo. Ima veoma velikih pitanja i u ovoj situaciji, ja mislim da ni Kurti ni Vučić nemaju nikakvih razloga da naprave neki korak naprijed ka implementiranju sporazuma“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online