Članica Socijaldemokratske partije Kosova Teute Rrusta, povodom izjave predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da posjeduju informacije da "Srbija priprema novi napad na Kosovo", poručila je da vlast pokušava da dobije političke poene zloupotrebljavajući temu bezbjednosti, prenosi Gazeta blic.

Rrusta navodi da se ovakva ozbiljna tema tretira više spekulativno nego činjenično, zbog čestih upozorenja o napadima.

"Konjufca koristi informacije koje je možda načuo. Tako česte uzbune predstavljaju ugrožavanje bezbjednosnog poretka na Kosovu. Ako postoji nešto čega građani treba da budu svijesni, to treba da bude jasno saopšteno. Pitanje je da li su ove izjave poziv na mobilizaciju za odbranu od Srbije ili poziv na mobilizaciju glasova", istakla je Rrusta.

Dodala je da je tema eventualnih napada na sjeveru bila hrana za vladu premijera Albina Kurtija.

"Tema napada iz Srbije poprimila je formu popularne basne o pastiru sa ovcom i vukom. U ovom slučaju, česta upozorenja o napadu "vuka" gube na značaju i smanjuju rizik od potencijalnog napada. Dakle, ovako osjetljiva i ozbiljna tema dobija više spekulativni tretman nego činjenični", naglasila je ona.

Prema njenim riječima, suština je da vlast zloupotrebljava temu bezbjednosti za dobijanje glasova i moći.

"Ambicija Srbije je evidentna, ali pristup premijera i njegovih potčinjenih izgleda nije na tom nivou odgovora i zabrinutosti, jer tako olako pričaju o napadima, svaki put kada im je mikrofon pred nosom. Zloupotrebavajući temu bezbjednosti, pretvorili su je u resurs za rasplamsavanje emocija sa ciljem profita. Time skupljaju glasove, poene, moć, slavu, herojstvo. Na kraju, građani ovdje trpe, jer se neprijateljstvo povećava, u zavisnosti od toga da li vjerujete vladinoj priči ili ne", rekla je Rrusta.

Ona takve izjave vidi prevashodno kao populizam u svrhu komunikacije vlasti sa biračkim tijelom.

"Moguće je da je to izazvalo zabrinutost, ali sve manje, zbog učestalosti i načina na koji se govori o ovoj temi. Sve te izjave vidim više u svrhu komunikacija sa biračkim tijelom. Militanti se pretvaraju da su zabrinuti, dok se Kurti pretvara da ih štiti. Nema ništa opasnije po bezbjednost od populizma", zaključila je Rrusta.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic