Trenutno u zastoju

Profesor Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer kaže da je dijalog Kosova i Srbije trenutno u zastoju, a kao razlog za neuspjeh u tom procesu navodi nespremnost obe strane za normalizaciju odnosa, prenosi RTK.

Povodom pristupa premijera Albina Kurtija dijalogu, Serwer je rekao da premijer Kosova nije imao volju da uradi ono što su tražili Amerikanci i Evropljani, a to je da formira ZSO.

Serwer je rekao da su američke diplomate ljute na Kurtija zbog nespremnosti za osnivanje ZSO.

Govoreći o američkom raspoloženju u vezi sa dijalogom, Serwer je rekao da su po tom pitanju stali na stranu Beograda.

Dodaje da nema simetričnog pristupa SAD u odnosu Kosova i Srbije.

Povodom nacrta statuta ZSO koji je izradila EU, a podržavaju SAD, Serwer je rekao da sve zavisi od implementacije, a ne toliko od riječi koje se navode u dokumentu.

"Trebalo bi da postoji garancija od Evropljana i Amerikanaca da je Ustav Kosova validan i da se primjenjuje i da se razjasni da li se Srbi opiru Ustavu Kosova", rekao je.

Serwer je rekao da je pokušaj Bidenove administracije da Srbiju približi Zapadu bio greška i ističe da bi Amerikanci trebalo da vrate mnogo oštriji pristup Beogradu.

Prema njegovim riječima, da bi se postigao pravi sporazum između Kosova i Srbije trebalo bi da postoji "druga Srbija, koja bi bila posvećena demokratiji i koja bi prihvatila greške iz prošlosti".

Izvor: Kosovo online/RTK