Trpimo štetu

Bivši ambasador Kosova u Italiji Albert Prenkaj izjavio je da je u dijalogu Kosova i Srbije Albin Kurti pokazao nedostatak liderstva, za razliku od Aleksandra Vučića koji je od početka razvio pregovaračku politiku, prenosi ABC news.

„Od ulaska u pregovore, Kurti je započeo dijalog sa tehničkog nivoa. Krenulo je od registarskih tablica, da bi se uvrstilo na dnevni red predsjednika Vučića, koji je od početka razvio pregovaračku politiku, nazivajući je tehničkim pregovorima. Kurti ne pokazuje liderstvo, niti vještinu u pregovaranju i trpimo štetu, govorimo o sankcijama koje je Evropska zajednica uvela Kosovu. To pokazuje nedostatak liderstva i nedostatak upravljačkih kapaciteta“, rekao je Prenkaj.

Komentarišući pobjede ekstremne desnice u nekoliko evropskih zemalja, on je ocjenio da je Kosovo izgubilo brzinu kretanja ka integraciji u EU i da je za najveća odgovornost Albina Kurtija.

„Evropa se kreće udesno i to pokazuje povratak izvoru nacionalizma. Izgubili smo brzinu kretanja ka EU integracijama“, rekao je Prenkaj.

Izvor: Kosovo Online/abc news