Politički analitičar

Politički analitičar Visar Xhani ocjenio je da ni u sljedećoj godini ne treba očekivati rješenje oko primjene sporazuma Kosova i Srbije, ali da će se tada bez sumnje promjeniti strategija tog dijaloga, prenosi teve1.

„Nećemo vidjeti 2025. godine ideju da se dogovaramo kako da se sporazumi implementiraju. Možda je to potpuno drugačiji koncept, ostaje da se vidi, ali je sigurno da to više neće biti ista strategija dijaloga. Za nas je izuzetno interesantno da Kosovo nije sprečeno da postane član međunarodnih organizacija, a ove međunarodne organizacije nas jačaju kao državu“, naveo je Xhani.

On je dodao da je za Kosovo važno da se posveti članstvu u Natou i da će, u slučaju da se to dogodi za “pet do deset godina” riješiti i pitanje Republike Srpske.

„Ako poslije pet ili deset godina uđe u Nato, pašće ovo pitanje o Republici Srbiji ili nekoj drugoj republici u tom dijelu. Zato treba da budemo bliski sa našim međunarodnim partnerima kako bismo preduzeli korake koji grade našu državu. Vjerujem da će postojati moć da se izvrši pritisak na Kosovo, ali će Kosovo biti imuno na pritiske i neće postojati mogućnost da se primorava”, zaključio je Xhani.

Izvor: Kosovo Online/teve1