Poslanica VV

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Jeta Statovci rekla je da je Kosovo uložilo dovoljno napora da normalizuje odnose sa Srbijom, ali kako je dodala, Beograd i dalje krši dogovore postignute u Briselu, prenosi Ekonomija onlajn.

Komentarišući današnji sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića, Statovci je rekla da je potrebno razjašnjenje stavova obe strane.

"Nesumnjivo, to je još jedan dokaz naših napora da normalizujemo odnose. Poenta je da je premijer Kurti bio jasan u vezi sa osnovnim uslovima koji su neophodni da bi došlo do normalizacije, znajući da je Osnovni sporazum adresirao osnovne elemente koji su ključni problematični elementi. Veoma je važno da se razjasni stav Srbije u odnosu na teritorijalni integritet Kosova, u odnosu na državljanstvo Kosova i simbole Kosova koji definišu državu", naglasila je Statovci.

Navela je da je u rukama Evropske unije da učini napor i pomogne taj proces.

"Sa nepovjerenjem pratimo proces, jer imamo stranu za stolom koja je u ovom sporazumu osam od 11 tačaka prekršila, čak i službenim pismom pojasnila svoj stav da se povlači iz ovog sporazuma. Ali, mi činimo napore da pokažemo da smo ozbiljan akter i zainteresovani za normalnost odnosa koji doprinose bezbjednosti i miru, posebno u ovom izazovnom vremenu", kazala je Statovci.

Istakla je i da se mora dati i pravna garancija da je sporazum obavezujući za obe strane.

"Ne zaboravimo činjenicu da je Kosovo izrazilo spremnost da formalizuje ovaj proces, ali ta spremnost nedostaje sa druge strane, tako da imamo ključne aktere uključene u ovaj proces", rekla je Statovci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online