Manipuliše dijalogom

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj kaže da je pristup premijera Albina Kurtija dijalogu tehnika manipulacije, a ne pregovaračka strategija, upozoravajući da bi Kosovo moglo da izgubi 900 miliona eura podrške EU, jer se ne pridržava redosljeda sprovođenja obaveza iz sporazuma, prenosi Indeksonline.

Hoxhaj ukazuje da je Kurti odbio da u Briselu razgovara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi pridobio glasove, a ne zarad interesa Kosova.

Pojašnjava da je Kurti, ukoliko je želeo da zaštiti interese Kosova, ranije trebalo da postavi uslove za nastavk dijaloga.

"Uslovljavanje potpisivanjem sporazuma trebalo je da bude urađeno u februaru i martu 2023. kada je on postignut, uslovljavanje dijaloga sa predajom Radojčića trebalo je da se realizuje kada se dogodila agresija na Banjsku u septembru 2023. godine. Kurtijevi uslovi i izbjegavanje sastanka sa Vučićem posljedica su lošeg redosljeda zahtjeva", ukazao je Hoxhj.

On je istakao da građani i Skupština Kosova moraju da budu upoznati sa redosljedom za sprovođenje sporazuma.

"Kurtijeva vlada mora da se opredjeli između dva zla i da vidi šta će prihvatiti, a šta odbaciti. Vidjećemo kolika će biti cijena otključavanja primjene Briselskog sporazuma. Za to nam je potrebna transparentnost onoga što se dešava, ali i politička odgovornost", zaključio je Hoxhaj.
 
Izvor: Kosovo online/Indeksonline