Šef Misije OSCE

Na osnovu praćenja sudskih postupaka u slučajevima nasilja u porodici na Kosovu, misija OSCE objavila je danas izvještaj u kome se navodi da je stanje kosovskog pravosudnog sistema kada je riječ o rodnom, seksualnom i porodičnom nasilju zabrinjavajuće.

Šef Misije Michael Devenport upozorio je da kosovsko pravosuđe u tim slučajevima ne poštuje zakonske rokove, ne vodi računa o bezbjednosti žrtava i vrlo često izriče uslovne ili novčane kazne.

"Prvo, u vrlo malom broj ovih predmeta su poštovani proceduralni rokovi po zakonu. Ovo izaziva veliku zabrinutost, po pitanju bezbjednosti žrtava. Primjećeno je da sudovi često izriču uslovne kazne i novčane. Takođe, žrtve zbog toga vrlo često odustaju od prijavljivanja nasilja. U izvještaju je istaknuta zabrinutost za tretman zaštitnog naloga, u oko 60 odsto slučajeva koje smo mi kao OSCE pratili", rekao je Devenport.

On je naveo da je od 2019. godine zabilježeno povećanje od 30 odsto slučajeva ubistava žena, ističući da bi se hitno trebalo riješiti ti problemi.

Danas objavljen izvještaj OSCE-a na osnovu praćenja 141 slučaja, iz perioda januar-decembar 2023. godine.

"Ovaj izvještaj koji danas objavljujemo analizira 141 slučaj koje prati OSCE, iz perioda januar-decembar 2023. Imamo veliko prisustvo širom Kosova kroz pet regionalnih centara", naveo je Davenport.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu je rekla da je izvještaj OSCE-a upozorenje na kome se hitno mora raditi kako bi se sprečili novi slučajevi nasilja.

"Nalazi izvještaja su alarm za pravosudni sistem, ali za sve institucije i građane Kosova, od 141 slučaja, samo 34 odsto slučajeva je kažnjeno. Prosječan iznos kazne za nasilje je 350 eura. Sudovi izriču alternativnu kaznu uslovnu ili novčanu. Nemamo nijedan slučaj da je izrečena maksimalna kazna za nasilje u porodici", ukazala je Haxhiu.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova