Politički analitičar

Direktor Instituta za politiku „Musine Kokallari“ Visar Imeri izjavio je da ako bude pomaka na današnjem sastanku u Briselu, zahtjevi koje je premijer Albin Kurti postavio prošle nedjelje biće nevažeći, prenosi Gazeta Blic.

„Ako danas bude pozitivnih rezultata, onda su zahtjevi premijera postavljeni prošle nedjelje ništavni. S tim u vezi, sastanak Bislimija i Petkovića predstavlja svojevrsno licemerje Vlade Republike Kosovo, s obzirom da je Kurti prošle nedjelje odbio da se sastane sa Vučićem upravo pozivajući se na ove zahtjeve koje srpska strana mora da ispuni. Sada, 6 dana kasnije, Bislimi se sastaje sa Petkovićem bez ikakvog pomeranja ka ispunjenju zahtjeva“, naveo je on.

Imeri je rekao da nije siguran u napredak u dijalogu, jer se po njegovom mišljenju ni Kosovu ni Srbiji ne žuri po tom pitanju.

„Teško je reći da li će biti rezultata ili ne kada se ne zna konkretno o čemu će biti riječi. Generalno se kaže da je ovaj sastanak fokusiran na deblokadu sprovođenja sporazuma, blokadu koju EU uglavnom pripisuje odbijanju Kosova da započne proces uspostavljanja ZSO. Ako posrednici nastave na ovoj poziciji, onda mislim da se ništa neće desiti u ovom pravcu pred izbore na Kosovu. Ne izgleda da se žuri ni sa strane Kosova ni sa strane Srbije da se sporazum primjeni. Prema tome, teško da će biti pomaka u ovom pravcu“, izjavio je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic