Kosovski institut za pravosuđe

Kosovski institut za pravosuđe (KIP) iz praćenja zakonodavnog programa za prvu polovinu 2024. godine utvrdio je da je Vlada sprovela samo 15 odsto planiranog zakonodavnog reda, tako što je usvojila samo osam od 52 planirana nacrta zakona, prenosi Gazeta express.

U prvih šest mjeseci 2024. godine, KIP je identifikovao suštinske nedostatke u pristupu Vlade Kosova zakonodavnom planiranju. KIP konstatuje da Vlada već treću godinu zaredom ne usvaja zakonodavni program početkom januara, ali ga odobrava sa mjesec dana zakašnjenja, prenosi "Zakletva za pravdu".

Isto tako, KIP je zabrinjavajućim nazvao neuvrštavanje u zakonodavni program nacrta zakona proisteklih iz presuda Ustavnog suda, Nacionalnog plana razvoja i Programa Vlade 2021-2025.

„Prema zakonodavnom programu, Vlada je planirala da do juna usvoji 52 prijedloga zakona, ali je od 52 usvojila samo osam, odnosno 15 odsto planiranih nacrta zakona. Vlada je u ovom periodu odobrila i 10 međunarodnih sporazuma koji nisu bili predviđeni za usvajanje u zakonodavnom programu“, navode iz KIP-a.

KIP smatra da pojedina ministarstva, iako su planirala usvajanje prijedloga zakona, nisu dala saglasnost na rokove predviđene Zakonodavnim programom. Ta ministarstva su: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo privrede, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore.

U KIP-u ističu da je Ustavni sud poništio više zakona, dok je izostalo usvajanje većeg broja nacrta zakona u predviđenom roku.

Štaviše, KIP je utvrdio da je u dva slučaja Vlada Kosova odugovlačila sa sprovođenjem presuda Ustavnog suda, kršeći presude i rokove predviđene njima.

Što se tiče javnih konsultacija, KIP nalazi da u sedam usvojenih zakona koji su predmet procesa javnih konsultacija, samo u jednom slučaju Vlada nije poštovala ovu obavezu i standard transparentnosti i dobrog upravljanja.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express