Politički analitičar

Politički analitičar Arton Demhasaj smatra da je estonska premijerka Kaja Kalas, koja će biti nova visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i u čijoj će se nadležnosti naći i dijalog Kosova i Srbije, dovoljno upoznata sa ovim procesom, ali kaže da za njegov napredak nije važno ko će da vodi spoljnu politiku EU, već promjena pristupa Brisela stranama.

„Posrednici u dijalogu su uvijek obavještavali zemlje članice EU o tom procesu, tako da ga Kalas poznaje i ne vjerujem da će biti poteškoća u smislu poznavanja problema između Kosova i Srbije. Međutim, nije važno ko će voditi spoljnu politiku EU, riječ je o tome da EU ne treba da ima samo ulogu fasilitatora već i posrednika. Treba da postavlja rokove stranama, Kosovu i Srbiji, u kojima treba da ispoštuju i sprovedu tačke sporazuma, a ako strane ne uspeju da sprovedu dijelove sporazuma, onda EU mora da preduzme mjere, odnosno sankcije protiv onoga ko ne sprovodi dogovoreno”, kaže Demhasaj za Kosovo onlajn.

Kako ukazuje, dijalog između Kosova i Srbije je već 12 godina neuspješan pošto se postignuti sporazumi ne primjenjuju i ako EU bude nastavila da igra samo ulogu fasilitatora, situacija će ostati ista.

“Zbog toga smatram da je pravi trenutak da EU promeni svoj pristup stranama i da definiše obaveze koje strane moraju da sprovedu, odnosno da jednostavno igra ulogu policajca prema zemljama koje odbijaju da sprovode delove sporazuma koji su prethodno dogovoreni”, navodi Demhasaj.

Izvor: Kosovo Online