Poslanik VV

Poslanik Samoopredjeljenja Gramos Agusholli, komentarišući izjavu portparola EU Petera Stana da je priznanje Kosova od strane Srbije daleko i da je sada cilj normalizacija odnosa, kazao je za Blic Gazetu da se radi o ozbiljnoj prevari jer je sve vrijeme do sada cilj bio normalizacija odnosa i međusobno priznanje.

"Prvo odbijam da vjerujem u ovu izjavu jer ako je za sve ovo vrijeme cilj bila normalizacija odnosa, a ne međusobno priznanje, onda smo ozbiljno prevareni. Od početka pregovora rečeno nam je da je krajnji cilj međusobno priznanje dvije zemlje. Ako se sada ovaj cilj promjenio bez ikakvog upozorenja ili opsežnih konsultacija, to je velika prevara prema našem narodu", kazao je Agusholli.

Ocjenio je i da se Stano ne može shvatiti previše ozbiljno jer je napravio mnogo grešaka po pitanju Kosova.

"Moram da istaknem da je portparol EU i ranije pravio greške u odnosu na našu zemlju, tako da se svaka njegova izjava ne može uvijek shvatiti ozbiljno", rekao je Agusholli.

Dodao je da su građani Kosova pretrpeli velike posljedice i da bi prema njima bila učinjena velika nepravda da se sada promjeni narativ.

"Naši građani trpe velike posljedice zbog komplikovanih i nejasnih odnosa sa drugim državama posljednjih godina. Doživjeli su nesigurnost i ekonomski i politički patili zbog dvosmislenosti međunarodnih stavova. Promjeniti narativ sada, bez jasnog i razumnog razloga, za njih bi bila velika nepravda", naglasio je.

Agusholli dodaje da, iako je priznanje daleko, EU treba da ostane na pravoj strani i snažno podrži proces međusobnog priznavanja.

"Evropska unija mora jasno i snažno da podrži proces međusobnog priznavanja stavljajući jasno do znanja da je to neophodan korak za dugoročni mir i stabilnost u regionu", izjavio je Agusholli.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic