U duhu dobrosusjedskih odnosa

Premijer Kosova Albin Kurti, nakon što je ministarka pravde Albulena Haxhiu zatražila da Srbija izruči Kosovu četvoricu kosovskih Albanaca uhapšenih zbog ratnih zločina, izjavio je da Kosovo ima nadležnost da postupa u slučajevima zločina počinjenih na toj teritoriji.

Kurti je na Facebooku podsjetio da se Albanci Nezir Mehmetaj, Hasan Dakaj, Sadik Duraku i Tefik Mustafa nalaze u srpskim zatvorima zbog optužbi za zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

"U duhu dobrosusjedskih odnosa, prema Osnovnom sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je pravno obavezujući proglasio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell, obratila se naša ministarka pravde Albulena Haxhiu ministru pravde Srbije za prebacivanje u Republiku Kosovo četvorice zatvorenika Albanaca u Srbiji", naveo je Kurti.

Istakao je da Kosovo ima međunarodno priznatu jurisdikciju nad postupanjem u slučajevima zločina počinjenih na toj teritoriji.

"Kao demokratska država koja štiti i obezbjeđuje ljudska prava mimo evropskih standarda, obezbjedićemo nezavistan i nepristrasan tretman za svaku tužbu podignutu protiv njenih građana", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online