Poslanik AAK

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj izjavio je da je od tri uslova koje je premijer Albin Kurti postavio za nastavak dijaloga u Briselu, samo predaja Radoičića prihvatljiva, dok su ostala dva populistička, piše Ekonomja onlajn.

Lekaj je naglasio da sastanak Kurtija i Vučića 26. juna udaljava Kosovo od osnovnog sporazuma.

"Pored zahtjeva za predaju Radoičića, druga dva uslova su populistička. Ti uslovi štete Kosovu i u međunarodnoj areni. Mislim da u tom pravcu Kurti prilično bježi od punog sporazuma jer u tom dokumentu nema međusobnog priznavanja. Ne znam da li ovi Kurtijevi postupci idu na štetu ili dobro Kosova, ali znam da su ti postupci uglavnom populistički", kazao je Lekaj.

Dodao je da je Kurti prihvatio osnovni sporazum, a sada je tražio da se on potpiše, iako je poznato da je dovoljno i samo usmeno prihvatiti međudržavne sporazume.

"Ovo je igra gospodina Kurtija, populistička izborna politika koja šteti Kosovu čak i u smislu međunarodnog faktora jer se u međunarodnim agendama Kosovo ne vidi onako kako je bilo pre dolaska Kurtija", rekao je Lekaj.

Dodao je da Vlada treba da stvori bolji dijalog i da se koordinira sa unutrašnjim i spoljnim faktorima.

"Mislim da su brze neusklađene akcije imale značajan uticaj i da zabrinjavaju nas i građane. To je raspad odnosa sa Evropskom unijom, uključujući i SAD. Smatram da Vlada Kosova treba da napravi strategiju izlaska iz ove situacije i da dijalog treba da bude koordinisan sa unutrašnjim i spoljnim faktorima. Potrebna je transparentnost i u komuniciranju sa opozicijom, sa civilnim društvom. Treba da sednemo i nastavimo ovaj dijalog koji je prolongiran, zbog čega Kosovo gubi mnogo i u međunarodnom aspektu i u investicijama”, rekao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online