U procesu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano naglasio je da, iako cilj dijaloga o normalizaciji odnosa nije priznanje kosovske države, ne isključuje se mogućnost sa to bude posljedica okončanja procesa preogovora između Srbije i Kosova.

On je na konferenciji za medije ponovio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa, a da EU kao posrednik pomaže obema stranama da se taj cilj postigne.

"Dakle, tu nema nikakvog priznanja. Ali, naravno, logična posledica normalizacije bilo bi priznanje. Ali to je i dalje u procesu", izjavio je Stano na konferenciji za novinare.

Kosovo kao nezavisnu državu ne priznaje Srbija ali ni pet država članica EU: Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka.

"Pet nepriznajućih među državama članicama EU će svoje odluke donositi na osnovu onoga što smatraju neophodnim i relevantnim. Ali to nije pitanje koje se rešava u okviru dijaloga koji vodi EU", naglasio je Stano.

Briselski protparol je potvrdio da će se u utorak, 2. jula održati sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovrača.

Biće to nastavak diskusija nakon prošlonedeljenog pokušaja da se organizuje susret između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Evropska strana nije uspela da organizuje zajednički susret jer je kosvski šef vlade izneo konkretne uslove koje Srbija treba da ispuni da bi došlo do novog sastanka sa Vučićem.

Stano je naveo da je na agendi budućeg susreta glavnih pregovarača hitnost početka primene sporazuma na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Taj sporazum su lideri postigli u februaru u Briselu a oko ankesa primene su se usaglasili u martu u Ohridu.