Bezbjednosne institucije u pripravnosti

Predsjednik Skupštine Kosova, Glauk Konjufca, izjavio je da kosovske institucije imaju informacije da se grupa od stotinu ljudi u Srbiji sprema za eventualni napad na Kosovo.

"Naše bezbjednosne institucije su u najvećoj pripravnosti da se suoče sa bilo čim – napadom ili provokacijom od strane Srbije", rekao je on na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka sa predsjednicom Skupštine Slovenije, Urškom Klakočar Zupančič.

Nije izneo više detalja ali je napomenuo da su kosovske institucije "u punoj koordinaciji sa međunarodnim bezbednosnim institucijama koje deluju na Kosovu".

Prethodno je premijer Kosova Albin Kurti rekao da Milan Radoičić "nastavlja sa obukom u Srbiji za nove napade".

Radoičić, inače bivši potpredsednik Srpske liste, preuzeo je odgovornost za oružani napad na Policiju Kosova 24. septembra prošle godine u Banjskoj na severu Kosova. Tada je ubijen jedan kosovski policajac, dok su potom u razmeni vatre ubijena i trojica srpskih napadača.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza napada, što je zvanični Beograd negirao.

Napad je izazvao zabrinutost za regionalnu bezbednost a međunarodna zajednica je pozvala da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Pomoćnik američkog državnog sekretara, James O'Brien, izjavio je tokom vikenda da je Srbija obećala da će se Radoičić suočiti sa zakonom kada je reč o napadu u Banskoj.

U međuvremenu je premijer Kurti izneo nekoliko uslova za nastavak dijaloga sa Srbijom, među kojima je i zahtev da se Radočić preda Kosovu.

Veruje se da se Radoičić trenutno nalazi u Srbiji, a decembra prošle godine Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtev Kosova izdala i nalog za njegovo hapšenje.