Nepromišljene odluke!

Poslanici iz redova AAK i LDK ukazuju da je aktuelna Vlada Kosova jednostranim i nepromišljenim odlukama narušila odnose sa saveznicima zbog čega, kako kažu, nema ni novih priznanja, ni članstva u međunarodnim organizacijama, a na snazi su još uvijek kaznene mjere EU.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj je za Ekonomiju onlajn navela da je vlada premijera Albina Kurtija izbegavanjem razgovora i kooredinacije ugrozila odnose sa SAD i EU.

"Nemamo novih priznanja, nema članstva u međunarodnim organizacijama, naprotiv, ova Vlada narušila je odnose sa prijateljskim državama svaki put kada su preduzeli neku akciju koja nije dogovorena. Put Kosova je ka članstvu u EU, u velikoj evropskoj porodici", rekla je Kadrijaj.

Ona je kazala da je odgovornost aktuelne Vlade to što nije doprinela novim priznanjima Kosova i da je narušila odnose sa svim zemljama, fokusirajući se samo na dijalog sa Srbijom.

Konstatovala je da je vlada Samoopredjeljenja "prevarila i izneverila" tradicionalne kosovske saveznike.

Poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj rekao je za Ekonomiju onlajn da trenutna diplomatija Kosova ne daje rezultate.

"Nemamo uopšte funkcionalnu diplomatiju zbog ponašanja ministarke, zato nema priznanja. Priznanje Izraela nije kompletno, Vlada se hvali priznanjem Izraela i ukidanjem viza. Ti ljudi ne znaju ni da lobiraju, ne znaju ni da pregovaraju, ne znaju ni da se bave politikom", istakao je poslanik LDK.

Dodaje da je Kosovo u potpunoj izolaciji, kao i da je sankcijama EU narušena perspektiva za razvoj i napredak.

"Snizili su nivo imidža Kosova na zapadu, nažalost to je istina, mislili smo da bi možda imali volje da poprave stvari, ali njihove odluke su nazadne. Ministarstvo spoljnih poslova vode neznalice", zaključio je on.

Sa druge strane, poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Arberesh Kryeziu-Hiseni ističe da se ministarka spoljnih poslova Donika Gervala svakodnevno bori za pozitivne rezultate u diplomatiji.

"Vjerujem da ona to radi kad god joj se pruži prilika, ne samo na konkretnim sastancima sa evropskim liderima, već kad god učestvuje na bilo kojoj konferenciji. Ona lobira za Kosovo svuda", rekao je Kryeziu-Hiseni.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online