Simpozijum SIMI

Premijer Albin Kurti ocijenio je da se svijet suočava sa tri globalne prijetnje neviđenih razmera: klimatskim promjenama, socijanom nejednakošću i bezbjednosnim prijetnjama.

"Sve dok jedan odsto najbogatijih poseduju polovinu globalnog bogatstva, bojim se da neće biti pravog mira između društva i ljudi, kao ni sa prirodom naše planete“, rekao je Kurt na 26. Međunarodnom simpozijumu SIMI u Grčkoj.

On je tokom uvodnog panela podsjetio na prošlogodišnju studiju međunarodne organizacije Oxfam prema kojoj prvih jedan odsto najbogatijih poseduje 45,6 odsto globalnog bogatstva i 59 odsto finansijske imovine u svijetu.

Prema istoj organizaciji, u posljednjoj deceniji, ovaj jedan odsto je preuzeo više od polovine ukupnog novog globalnog bogatstva.

Kurti je naglasio važnost vraćanju i očuvanju vrijednosti, ali i konkretizacije velikih ideja slobode, jednakosti, demokratije i pravde.

Istakao je da je pobjeda na demokratskim izborima preduslov da bi se ostvarila demokratska vlast.

Kurti je kazao da je ta činjenica danas 80 godina od završetka Drugog svjetskog rata potrebnija više nego ikada.

"Sa sve većom nejednakošću, povećava se i vjerovatnoća diktature i fašizma“, rekao je on.

U tom kontekstu, premijer je pozvao na veću solidarnost za bolju organizaciju, više demokratskih pobeda i duže vlade naprednjaka i socijaldemokrata, ne zaboravljajući da se demokrate osjećaju ugroženo ratom, dok se autokrate osjećaju ugroženo mirom.

"Mir koji nam je potreban je demokratski mir, a demokratija koja nam je potrebna je socijaldemokratija“, rekao je Kurti.