"Samo korak do članstva u Vijeću Evrope", glasio je stih prijatne pjesme koju je Vlada kosova pjevala dok je otvaran šampanjac u Strazburu na zabavi organizovanoj za poslanike Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koji su je glasala "za" tranziciju izvještaja/mišljenja Dore Bakoyanis za završnu fazu rješavanja zahtjeva Kosova za članstvo u Vijeću Evrope.

Sretna lica državnih službenika i stotine i hiljade objava na svim društvenim mrežama o "neviđenom" uspjehu u vanjskoj politici preplavile su posvuda, prenosi portal Demokracia.com.

No, pokazalo se da je ta radost kratkotrajna i brzo potrošena jer je gorak uslov za postupanje po nacrtu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom učvršćen za konačni nivo odlučivanja Vijeća ministara: Komitet ministara.

Premijer Kosova Albin Kurti je u sumornom obraćanju medijima saopštio da Kosovo "ne prihvata uslovljavanje sa Asocijacijom", da je to "apsurdno", da "nismo to očekivali od država koje su nas priznale i podržale", da dokument "nije dokument", da "Strazbur nije Brisel", da je ovaj uslov izvučen "u posljednjem trenutku", i druge fraze razočarenja prema saveznicima koji su trebali da podrže Kosovo bez ustupaka u svom članstvu.

U intervjuu za Nacionale u četvrtak, njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde je kazao da je Njemačka jedan od najvećih i ključnih zagovornika prihvatanja aplikacije od prvih faza, upitan je o ovom 'razočarenju' i 'iznenađenju' Kurtija.

U svom odgovoru Rohde navodi da je Kurti bio svjestan da neizbježnog uslova sa Zajednicom srpskih opština; a ovaj uslov nikako nije nametnut u posljednjem trenutku.

Nacionale: Vi ste, obraćajući se medijima, rekli da ste "iznenađeni što je Kurti iznenađen" da je Udruženje uslov. I, kako je rekao na konferenciji za novinare, očekivao je da će zemlje koje nas nisu priznale biti prepreka, a ne i zemlje koje su nas priznale i koje nas podržavaju. Dakle, vi kažete da je Kurti bio svjestan da je Udruženje uslov od ranije?

Rohde: Da, mogu se još jednom osvrnuti na pismo (Scholz, Macron, Meloni).

Nacionale: Zato što je rekao da je ovaj uslov došlo na kraju...

Rohde: Ne. Jasno smo stavili do znanja da moramo krenuti (prema Udruženju). Jer ovo takođe naglašava posvećenost Kosova pravima manjinama. Jer to je i zakonska obaveza od ranije. Ovdje govorimo o obavezi koju je ratifikovala Skupština Kosova od 2015. Vlade nisu krenule ka tome; i kada želite da postanete član organizacije za vladavinu prava kao što je Vijeće Evrope; koje se posebno bavi pravima manjina, to je važno. I opet, vlade odlučuju sa 2/3 glasova; Njemačka ima samo jedan glas, a vi imate negdje oko 10 zemalja koje vas ne priznaju u Vijeću Evrope. Tako da je izazov dobiti ove glasove, a da biste naveli svoje prijatelje da glasaju za vas, ali i skeptične zemlje, morate uraditi svoj domaći zadatak. A Udruženje nije završeno.

Ali nije samo Kurti jasno opovrgnut. Rohde je upitan i za izjave ministarke vanjskih poslova Donike Gërvalle-Schwarz, koje su bile ismijavanje zdravog razuma javnosti. Da Vlada Kosova kako tako nije imala za cilj punopravno članstvo ove godine; i da do maja iduće godine, šta god da se desi, je u okviru vladinih ciljeva.

Nacionale: Šta kažete na vanrednu sjednicu Komiteta ministara? Naša ministarka spoljnih poslova (Donika Gërvalla-Schwarz) kaže da radi na vanrednoj sjednici. Može li se to dogoditi bez uslova Udruženja? Jer ona to ne pominje.

Rohde: O vanrednoj sjednici Komiteta ministara odlučuju vlade. Cijela stvar je sa Parlamentarne skupštine prešla na tijela koja donose odluke, a to je Komitet ministara. I, morate ih uvjeriti. I tu smo mi, Njemačka, Italija, Francuska, zauzeli jasne stavove. Svi smo veliki pristalice Kosova kao člana Vijeća Evrope; ali očekujemo konkretan pomak po ovom pitanju: Udruženje. Put do Vijeća Evrope je jasno ucrtan u ovom pismu.

Nacionale: Ali Donika Gërvalla-Schwarz je nedavno rekla da „nije nam čak bio cilj da se pridružimo ove godine“; kaže da je sve što se desi do maja sledeće godine je dobro za nas. Kako komentarišete ovo?

Rohde: Zašto da komentarišem ovo? Mislio sam da Kosovo želi da se pridruži u majskom zasjedanju ove godine. A naš stav je da je Njemačka podržala cilj članstva Kosova kada je to postignuto početkom 2023. godine; da prosljedi ovu prijavu Parlamentarnoj skupštini; mnogo smo ga podržavali; išli smo i u zemlje članice da to podržimo. Dakle, još jednom, što prije to bolje. Ali, morate da donesete teške odluke, a to može samo Kosovo, mi samo možemo da vam damo savjet kako da dostignete dvije trećine glasova.