Neće trajati dovijeka

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručio je da je EU ozbiljna po pitanju članstva Zapadnog Balkana, i da bi zato Kosovo i Srbija trebalo da iskoriste tu šansu, jer ona neće trajati doveka, prenosi Gazeta ekspres.

Lajčak je govorio na panel diskusiji na Dubrovačkom forumu o procesu pregovora između Kosova i Srbije, i tom prilikom istakao da je EU jasno rekla da su sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu pravno obavezujući.

"Naravno, na stranama je da odrede šta znači normalizacija. Sporazum koji smo postigli u Briselu i Ohridu je u cjelini pravno obavezujući. Ovo je rečeno stranama i oni su se dogovorile na sastanku u Ohridu. EU je nekoliko puta rekla da je sporazum pravno obavezujući. Dijelovi ovog sporazuma postali su dio Poglavlja 35, koje je formalni dio odnosa Srbije i EU. Gubimo mnogo vremena na nešto što nije mnogo važno”, rekao je Lajčak.

Lajčak je na pitanje o Planu rasta rekao da su sada otvorena vrata za sve zemlje i motivisao je države Zapadnog Balkana da iskoriste priliku. Lajčak je naglasio da ta vrata neće ostati zauvijek otvorena.

"EU je ozbiljna po pitanju članstva Zapadnog Balkana. EU preduzima konkretne korake, jedan od njih je Plan rasta, drugi je zvanični narativ za postepeno članstvo, plan reformi za svakog partnera na Zapadnom Balkanu. EU se sprema da primi nove članice sa Zapadnog Balkana, što nije bio slučaj prije pet godina. Ali ovaj prozor mogućnosti neće biti otvoren zauvijek. Imamo veću motivaciju za naše partnere da iskoriste prednosti tog prozora”, rekao je Miroslav Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express