Krajnje je vrijeme

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da Vlada Kosova treba da formira Fond za vanredne situacije kojim bi upravljale lokalne institucije, piše Reporteri.

„Krajnje je vrijeme da Vlada omogući opštinama da uspostave budžetsku liniju za opštinske vanredne situacije jer opštine mogu da pomognu svojim građanima odmah. Svake godine u našim opštinama imamo poplave, i kao rezultat toga imamo materijalne štete. Još jednom tražimo da se opštinama omogući planiranje budžeta, da imaju budžetsku liniju za takve hitne budžetske slučajeve“, rekao je Ibrahimi.

On smatra da bi, ukoliko se stvori takav fond, opštine brže mogle da odgovore na potrebe građana pogođenih poplavama.

„Na osnovu zakonske regulative koja je na snazi, opštine nemaju mnogo ovlašćenja u pogledu podrške građanima pogođenim poplavama, osim da aktiviraju komisije koje procenjuju štetu. Opštine su po potrebi aktivirale ove komisije koje evidentiraju štete nastale od padavina. Nakon utvrđivanja šteta i donošenja odluka u skupštinama opština, onda se ovi spiskovi prenose na centralni nivo, koji zbog birokratskih procedura odlaže nadoknadu štete, a podrška države kasni“, naveo je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri