Desetogodišnji plan

Ministar odbrane Ejup Maqedonci kaže da će tranzicija BSK u oružane snage biti završena do 2028. godine.

Maqedonci je rekao da će na taj način biti ostvaren desetogodišnji plan.

“Prema Sveobuhvatnom planu tranzicije, neke od novih odgovornosti BSK bi uključivale održavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pružanje vojne podrške civilnim vlastima i učešće u međunarodnim operacijama”, kaže on.

Dodaje da je ovaj uspjeh postignut zahvaljujući podršci Vlade i savremenim sistemima naoružanja po standardima NATO-a.

"Naša akademija je iznedrila kadete sposobne da rukovode ne samo borbenim dejstvima, već i aspektom opšte bezbjednosti. Dolazak kadeta u BSK daje vitalnost, novu energiju i daje nove mogućnosti snagama da se razvijaju u pravcu postizanja naših državnih ciljeva. Sveobuhvatnim planovima tranzicije planirali smo da do 2028. godine broj aktivnih pripadnika bude 5.000 i a rezervnih 3.000, ali zahvaljujući kontinuiranoj podršci koju smo imali od premijera Kurtija i Vlade, sa dodatnim budžetom, ali i povećanjem budžeta, uspjeli smo da već u ovoj fazi ovaj broj da pređe 4.000 aktivnih pripadnika i da snabdjemo snage savremenim sistemima naoružanja koji su po standardima NATO-a, koji su inače deo inventara BSK, da obavljaju svoj ključni zadatak, a to je zaštita teritorije i suvereniteta naše zemlje“, rekao je Maqedonci.

Govoreći i o brojnim zahtjevima za prijem u BSK, Maqedonci je rekao “da je služenje Kosovu najsvetije”.

"Uvijek je postojalo i postoji interesovanje građana, odnosno mladih ljudi da se pridruže BSK, kako u pogledu pohađanja akademskih programa, tako i u smislu pristupanja kao pripadnik BSK. Moja poruka mladim ljudima je da se usude da se prijave za kadeta, da budu oficiri. Uvijek služiti zemlji je nešto najsvetije što čovjek može da da u odnosu ne samo prema zemlji već i prema svojoj porodici i sebi", rekao je ministar.