Bez lobiranja u SAD

Bivši poslanik Samoopredjeljenja Haki Abazi kazao je da je aktuelni premijer Albin Kurti pristao da odradi mandat do kraja jer želi da iskoristi glasove poslanika za koje kaže da su kontrolisani i ucijenjeni.

"Jasno je da ulazimo u fazu normalnih izbora. Mislim da će Kurti nastaviti do kraja da koristi broj potpuno kontrolisanih glasova, jer su poslanici koji su tu ucijenjeni, beskičmenjaci, bez hrabrosti", rekao je.

Abazi je žestoko kritikovao Vladu i Skupštinu Kosova zbog izostanka lobiranja u SAD jer, prema njegovim riječima, srpska diplomatija je jača.

"Vlada nema precizan i finansijski podržan program za postizanje spoljnopolitičkih ciljeva. Bivši ambasador SSR-a je koristio javne i privatne finansije, koristio kratke redove, po njima se spremaju za povratak Trumpa u administraciju, da imaju još jednu fazu napada na Kosovo, dok mi potpuno ćutimo. Odbor za spoljne poslove Skupštine Kosova po ovim temama ne postoji. U Ministarstvu spoljnih poslova se uopšte ne razgovara o mogućim scenarijima koji čekaju Kosovo, dok su Srbi spremni i prisutni su na svakom sastanku u svakoj prilici koja im se pruži za stolom", rekao je Abazi.

Kako kaže, najopasniji scenario je povratak Richarda Grenella.

"Ako se on vrati, osim vraćanja korekcije granice, možemo imati i druge posljedice. Izolovani smo od SAD i EU. Izolovani smo od prijatelja, zamislite koliko bi bio tesan krug koji bi Grenell stavio sa svojim poznatim stavovima koji Kosovo smatraju nebitnim. Mislim da bi moglo da se radi o ideji Gazivoda, resursima Trepče, stvarima koje demokrate ne bi radile, dok bi u slučaju Grenella i Trumpa to bila politika isključivanja za Kosovo. Nadam se da se tako nešto neće dogoditi", rekao je on.

Abazi je rekao da će, ako Trump pobjedi, Kosovo biti u nepoželjnoj poziciji u pogledu toga kako misli da se otvoreni sukobi širom svijeta mogu rješiti.