Zabrinutost

Vladajuća stranka na Kosovu, Pokret Samoopredjeljenje, izražava zabrinutost zbog moguće pobjede desničarskih izbora na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj, 20. juna i 7. jula.

Kako je saopšteno iz Samoopredjeljenja, pobjeda ekstremne desnice ne samo da bi ugrozila posvećenost Evropske unije širenju na Zapadni Balkan, već bi dodatno proširila destruktivne narative ekstremne desnice o Kosovu.

Navode da rezultati posljednjih izbora održanih 9. juna u Evropskoj uniji nisu bili ono što su željeli za same vrijednosti Unije, kao što su sloboda, demokratija i jednakost.

Kao rezultat ovog rezultata, podsjećaju, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je vanredne izbore koji će se održati 30. juna i 7. jula.

"Pokret Samoopredjeljenje kao socijaldemokratski subjekt i kao dio evropske socijaldemokratske porodice (PES, Progresivna alijansa, Socijalistička internacionala) izražava zabrinutost zbog vjerovatnoće pobjede vlade koju bi predvodila ekstremna desnica u Francuskoj. To bi ugrozilo ne samo posvećenost Evropske unije širenju na zemlje Zapadnog Balkana, već bi dalje širilo destruktivne narative i dezinformacije ekstremne desnice o Kosovu, posebno hranjene osovinom Moskva-Beograd", navodi se u saopštenju objavljenom na Facebooku.

Samoopredjeljenje navodi i da bi pobjeda ekstremne desnice bila fatalna za društvo i vrijednosti solidarnosti širom Evrope.

Ali, uvjereni su da će francuski narod smanjiti podršku tom bloku.

"U ovim okolnostima, ostajemo u nadi da će Unija ljevičarskih entiteta trijumfovati i spriječiti pobjedu i dolazak na vlast ekstremne desnice, što bi bilo pogubno za društvo i vrijednosti. solidarnosti i suživota ne samo u Francuskoj, već svuda na evropskom kontinentu. Uvjereni smo da će, međutim, francuski narod, putem izbora i demokratskih sredstava, smanjiti svoju podršku ovoj krajnje desničarskoj pretnji. Za ovo je, kao nikada do sada, neophodno udruživanje socijaldemokratske levice kao jedine mogućnosti da se sačuvaju vrijednosti koje su trudom i žrtvom građene, posebno poslije Drugog svjetskog rata", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon trijumfa nad tom prijetnjom koja dolazi od ekstremne desnice, imperativ je da progresivne političke snage ne samo u Francuskoj, već svuda u Evropi, stvore nove vizije koje polažu nade i čuvaju demokratske vrijednosti za zajedničku budućnost svih naroda države u Evropskoj uniji, te porodice kojoj Kosovo teži da jednog dana postane dio.

Partija Marine Le Pen i 28-godišnji Jordana Bardella apsolutni su favoriti za historijsku pobjedu u francuskom parlamentu.

Predshednik Emmanuel Macron najavio je vanredne izbore poslije svog poraza na izborima za Evropski parlament, uprkos anketama koje ga stavljaju u nepovoljan položaj.