Odluka Vlade

Vlada Kosova usvojila je na današnjoj sjednici prijedlog odluke za zabranu rada usluga društvene mreže „Tik Tok“ u svim institucijama, piše Reporteri.

Kako je saopšteno, vlada je donela ovu odluku kako bi se eliminisali rizici za sajber bezbjednost od korišćenja društvene mreže “Tik-Tok”.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Bardhil Dobra rekao je da su sve institucije dužne da postave neophodna tehnička ograničenja za zabranu TikToka.

„Od svih javnih zvaničnika se traži da uklone TikTok sa svojih uređaja. Dozvoljeno je na ličnim uređajima, ali ne preko državne mreže“, rekao je Dobra.

Zabrana TikToka u kineskom vlasništvu prati primjer nekoliko zemalja Evropske unije koje su učinile isto.

Na sjednici Vlade usvojene su još neke tačke.

Pored razmatranja odluke o zabrani korišćenja "Tik Toka", razmatran je i nacrt državne strategije protiv droga 2024-2028 i akcioni plan 2024-2026.

Razmatrani su i nacrt strategije zapošljavanja na Kosovu 2024-2028 i akcioni plan 2024-2025, kao i nacrt strategije turizma Kosova 2024-2030 i akcioni plan 2024-2026. godine.

TikTok je aplikacija za objavljivanje, razmjenu i komentiranje video sadržaja koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, a zabranjena je u javnim institucijama ili je ograničena/zabranjena upotreba na službenim uređajima u više zemalja na svijetu uključujući Sjedinjene Američke Države i države članice Evropske unije.

Ovom odlukom Kosovo postaje prva zemlja nečlanica EU-a na Balkanu koja zabranjuje upotrebu kineske aplikacije u objektima državnih institucija.