Mi smo za dijalog

Premijer Albin Kurti izjavio je danas da samo potpisivanje sporazuma o normalizaciji garantuje i njegovo sprovođenje zbog čega je u srijedu u Briselu odbio da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i podneo tri nova zahtjeva.

"Samo potpis garantuje sprovođenje sporazuma. U tri bilateralna sastanka u srijedu smo izneli tri zahtjeva za garanciju, koji su zapravo štit za sam osnovni sporazum. Ni Vučić nije bio voljan da ga poštuje. Mi smo za dijalog za normalizaciju i želimo normalizaciju odnosa za dobrosusjedstvo. To se radi prihvatanjem sporazuma u celini i sprovođenjem u cjelini“, rekao je Kurti na današnjoj sjednici vlade, preneo je Reporteri.

Obrazlažući tri zahtjeva koje je podneo, naveo je da je povjerenje u dijalog izgubljeno nakon što je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić poslala pismo EU u kome je osporila neke odrednice sporazuma.

“Povjerenje u dijalog i sprovođenje sporazuma izgubljeno je i pismom koje je Brnabić deponovala spoljnoj službi u EU, gdje se Srbija zaklinje da osnovni sporazum ne smatra prihvatljivim. To pismo mora biti povučeno”, kazao je Kurti.

On je dodao da je uslov za nastavak dijaloga i predaja Milana Radoičića.

“Ne možemo da vaskrsnemo našeg heroja Afrima Bunjakua, ali Srbija mora da preda Kosovu paravojnu grupu koja je izvršila teroristički napad na čelu sa Radoičićem kako bi se suočili sa pravdom na Kosovu. Postignuto je da je grupa terorista traženih za napad u Banjskoj ušla u sistem međunarodnih poternica. Na listi Interpola je 39 osoba iz te grupe”, rekao je Kurti.

Sve dok je, kako kaže, Radoičić slobodan i zaštićen u Srbiji, neće biti povjerenja u dijalogu o normalizaciji.

Komentarišući zabranu održavanja manifestacije “Mirëdita, Dobar dan” u Beogradu Kurti je ocjenio da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić takvim činom “odao počast nasljeđu netrpeljivosti” prema Kosovu.

"I 35 nakon zloglasnog govora Slobodana Miloševića, na godišnjicu takozvane 'Kosovske bitke', njegov portparol, sada ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, dodatno će odati počast nasljeđu netrpeljivosti i neprijateljstva njegovog režima prema Kosovu”, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Reporteri