Osnovni sud u Prištini

Osnovni sud u Prištini potvrdio je optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçle i troje poslanika Samoopredjeljenja Drite Millaku, Saliha Zybe i Fitore Pacolli-Dalipi zbog bacanja suzavca u Skupštini u martu 2018. godine. Oni se terete za krivično djelo „upotreba opasnog oružja ili oruđa”.

Zakletva za pravdu imala je uvid u odluku donetu 6. juna 2024. godine, kojom je sud odbio kao neosnovane zahtjeve odbrane za pobijanje dokaza i odustajanje od optužnice.

Osnovni sud je konstatovao da su dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom, da optužnica ne sadrži nedostatke koji sprečavaju nastavak krivičnog postupka i da sadrži sve potrebne elemente da bi se moglo preći u druge faze.

Stoga sud zaključuje da su svi dokazi i optužnica podignuti u skladu sa članom 235. Krivičnog zakonika, navodi se u odluci suda.

Izjasnili se da nisu krivi

Na prvoj sjednici održanoj 26. marta 2024. godine, ministar Sveçla i tri poslanika Millaku, Zyba i Pacolli-Dalipi izjasnili su se da nisu krivi za bacanje suzavca u Skupštini.

Branilac optuženog Sveçle, advokat Laur Prenaj, u podnetom zahtjevu je tražio da se optužnica odbaci uz tvrdnju da nema dovoljno dokaza koji potkrepljuju sumnju da je njegov branjenik izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Takođe, tvrdi da zločin za koji je optužen Sveçla ne sadrži elemente krivičnog djela, jer se, prema njemu, ne zna koji zakon se krši radnjama njegovog klijenta – Zakon o oružju ili Zakon o eksplozivnim sredstvima.

Odbrana optužene Pacolli-Dalipi, advokat Lavdrim Salihu, odbrana optužene Millaku, advokat Labinot Buzuku, i odbrana optuženog Zyba, advokat Laura Pnishi, takođe su zatražili odbacivanje optužnice.

Prema njihovim riječima, optužnica nije zasnovana na dovoljno činjenica i dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju da su njihovi klijenti počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U stvari, Zybin advokat, Laura Pnishi, tvrdila je u svom podnesku da njen klijent nije znao da se suzavac smatra oružjem prema Krivičnom zakonu Kosova i da nije imao za cilj da nikome naudi.

Povodom ovih zahtjeva, Osnovno tužilaštvo u Prištini dostavilo je pismeni odgovor u kojem je tražilo da se zahtjevi odbrane odbiju kao neosnovani i predložilo da se pristupi zakazivanju sudske revizije radi vođenja i pregleda dokaza.

Ometanje službenog lica

Ministar Sveçla i troje poslanika Millaku, Zyba i Pacolli-Dalipi takođe su optuženi za krivično djelo „ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“, ali je za ovo djelo na prvoj sjednici, sudija na predmetu Sabit Sadikaj, saopštio da je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

Prema optužnici za koju se ispostavilo da je podignuta 29. jula 2019. godine, Sveçla, Millaku, Zyba i Pacolli-Dalipi optuženi su da su 21. marta 2018. oko 12.10 časova aktivirali nekoliko suzavaca, koje su bacili u salu Skupštine Kosova, gdje se održavala plenarna sjednica.

Navodi se da su zbog toga svi poslanici bili prinuđeni da napuste skupštinsku salu, čime su onemogućili nastavak sjednice.

Ovim se svako posebno tereti da je izvršio krivično djelo „Upotreba oružja ili opasnog oruđa“ iz člana 375. stav 1. Krivičnog zakonika, za koje je počiniocu zaprećeno zatvorom od jedne do osam godina.

U drugoj odredbi se kaže da je svako od njih posebno izvršio krivično djelo „Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ iz člana 409. stav 1. KZ, tako što je ometao poslanike Kosova u vršenju svojih službenih dužnosti. Počinilac ovog djela kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Izvor: Zakletva za pravdu /Kossev