Nakon 50 dana

Prošlo je skoro 50 dana od kada je stupila na snagu odluka MUP-a Kosova, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku. Do sada je podneto ukupno 1.560 ovakvih zahtjeva, potvređeno je iz Policije Kosova.

„U Leposaviću je podneto 386 zahtjeva, 429 u Sjevernoj Mitrovici, 223 u Zubinom Potoku i 234 u Zvečanu“, potvrđeno je za KoSSev iz Policije Kosova.

Odluka

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova odlučilo je početkom maja mjeseca da otvori mogućnost prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu, za njih nelegalne – na kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja, a ta će mogućnost biti otvorena naredna tri mjeseca – sve do 9. avgusta 2024. godine. Po isteku ovog roka, kako je najavljeno, saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Kako se prijaviti za zamjenu vozačke dozvole

Da bi se prijavili za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posjedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine (dan stupanja na snagu Odluke MUP-a Kosova).

Dokumentacija koju građani, uz zahtjev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je – kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, ljekarsko uvjerenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse.

Kada je riječ o ljekarskim uvjerenjima, neće se za ovaj proces prihvatati onaj iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cijena uvjerenja iznosi 20 eura, a za C i D je 50 eura. Pomenuta taksa plaća se 15 eura.

Ujedno, i dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu – takođe je dozvoljeno za lica koja su položila ispit za odgovarajuće kategorije poslije 10. juna 1999. godine do 9. maja. Za to je građanima dodatno, pored ostale dokumentacije, potrebna i – original vozačka dozvola UNMIK ili RKS.

Ceo proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom traje 15 dana, a pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahtjeva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument, odnosno, kako je potvrđeno za KoSSev iz policije, kosovske institucije ga fizički poništavaju.