Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti reagovao je na otkazivanje festivala "Mirëdita, dobar dan", poručujući da je Srbija "zabranila još jednu inicijativu koju sponzoriše EU" i da su događaj "oteli potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić".

"Nakon što je još jednom odbila da potpiše Osnovni sporazum uz podršku EU, podržan od SAD, Srbija je u četvrtak zatvorila još jednu inicijativu koju sponzoriše EU: "Mirëdita, dobar dan", napisao je Kurti na društvenoj mreži "X".

Dodao je da je u pitanju kulturni festival sa decenijskom istorijom slavljenja različitosti i okupljanja umjetnika sa Kosova i Srbije.

"Mirëditu, dobar dan” oteli su potpredsjednik Vlade Srbije Vulin i Ministar unutrašnjih poslova Dačić, koji su ga do neprepoznatljivosti deformisali u grotesknu paradu mržnje i diskriminatorskih poruka. Umjesto umjetnicima, riječ je prepuštena grupama huligana", istakao je Kurti i dodao.

"Nažalost, Srbija je još jednom pokazala svoje nepopustljivo neprijateljstvo prema svemu što ima veze sa mirom i pomirenjem".

Izvor: Kosovo Online