Poslanika PDK

Poslanika PDK Hisen Berisha izjavio je da je sastanak premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, pokušaj da se uprkos neuspehu u procesu pokaže da dijalog još traje, prenosi RTV Dukađini.

„Zašto su ovi ljudi bili u Briselu? Oni jednostavno žele da pokažu da dijalog nije mrtav. Da su dva posrednika koji su podbacili u procesu, sa kalkulacijom da mi i dalje nastavljamo sa dijalogom, a u stvari ovaj dijalog i ove obaveze koje su stvorile Kosovo su neustavne. A statut se poziva samo na rezoluciju 1244 i dio Ustava Kosova, niti na odluku Ustava iz 2015. godine. To je izuzetak od ustavnog sistema Kosova i tumači se samo na nivou EU“, rekao je Berisha.

Komentarišući tvrdnju zamjenika premijera i glavnog briselskog pregovarača Kosova Besnika Bislimija da se nacrt ZSO bez osnova naziva evropskim prijedlogom zato što se ne zna ko ga je sastavio, Berisha je poručio da je to laž i da je Bislimi “glavni pregovarač svih nesreća na Kosovu”.

“Besnik Bislimi bez ijedne skrupule, glavni je pregovarač svih nedaća Kosova. Zbog čega kaže da nema autorstva (nacrt ZSO)? Statut ima autora, to su riječi Evropske unije. Ima čak i identitet. To je laž koju su međunarodni predstavnici više puta dokazali“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini