Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu, reagovala je nakon što je Ustavni sud u cjelosti proglasio nevažećim zakon o državnom zavodu za proveru i oduzimanje neopravdane imovine, piše Koha.

Ona je optužila sudije ustavnog suda, kako je rekla, da služe staroj nomenklaturi. Kazala je da je ustavnom sudu potrebno 16 mjeseci da ocjeni usaglašenost zakona sa ustavom.

„Pet sudija od ukupno devet odlučilo je da najvažniji zakon iz paketa protiv korupcije i zloupotrebe službenog položaja proglasi nevažećim. Situacija za nas je vrlo jasna, volju građana za pravdom pokušava da sruši šačica ljudi koji još služe i duguju staroj nomenklaturi, ali naša bitka za reforme i vladavinu prava neće prestati“, napisala je Haxhiu na Facebook nalogu.

Ona je dalje navela da će zavod biti zatvoren i da će potrošena i oduzeta javna imovina biti konfiskovana.

„Narodna volja će biti sprovedena“, napisala je ona.

Zakon rađen u saradnji sa stručnjacima

Dalje je kazala da je zakon rađen u saradnji sa stručnjacima iz te oblasti i u punoj koordinaciji sa državnim odborom.

„Pod rukovodstvom Ministarstva pravde, kao jedno od najprioritetnijih pitanja Vlade Republike Kosovo, zajedno sa stručnjacima iz ove oblasti, bivšim sudijama suda u Strazburu, u punoj koordinaciji sa državnom komisijom, završili smo zakon o birou za verifikaciju i oduzimanje neopravdane imovine kao odgovor na pojavu koja godinama nagriza javno bogatstvo i etiku visokih javnih funkcionera“, kazala je Haxhiu, te dodala da su u zakonu sadržane sve preporuke Venecijanske komisije.

„Da bi sve bilo u okviru principa i najviših standarda EU, ugradili smo svaku preporuku najviše institucije Savjeta Evrope kao što je Venecijanska komisija“, napisala je.

Optužila je i Demokratsku partiju Kosova koja je zakon uputila ustavnom sudu.

„Uprkos tome, PDK je poslao ovaj prijedlog zakona ustavnom sudu da blokira i sabotira našu reformu pravosuđa kao jedan od naša dva glavna prioriteta i da odloži konfiskaciju neopravdane imovine. Razlozi za to su već svima jasni“, zaključila je.

Izvor: Koha/Kossev